Linkovi

Odluka o kandidaturi u martu


Evropski lideri na samitu EU u Briselu
Evropski lideri na samitu EU u Briselu

Evropska unija ima jasan cilj- Srbiji omogućiti da se približi za kandidatski korak evropskim strukturama, rečeno je, izmedju ostalog, u pojašnjenju odluke evropskih lidera da odgode davanje statusa kandidata za Srbiju do februara, odnosno marta kada bi, ukoliko se potvrdi kooperativnost Beograda u dijalogu sa Prištinom, isti sastav Evropskog savjeta trebao potvrditi kandidaturu. Na istom skupu odlučeno da se sa Crnom Gorom otvore pregovori o proijemu sredinom naredne godine. Potpisujući sporazum o prijemu sa Hrvatskom, evropski lideri su još jednom podsjetili- Zapadni Balkan ima svoje mjesto u evropskoj porodici i vrata se neće zatvoriti prijemom Hrvatske.

Srbija bi mogla postati zvanični kandidat za prijem u Evropsku uniju marta naredne godine- može ali i ne mora, čita se izmedju redova odluke evropskih lidera okupljenih na zimskom samitu u Briselu. Na osnovu onoga što je nakon skupa rekao predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj, sve zavisi od toga koliko će Srbija raditi na dijalogu sa Prištinom i procjene učinjenog od strane evropskih ministara spoljnih poslova, februara naredne godine.

“Ohrabrujemo Srbiju da nastavi sa dijalogom i popravi odnose sa Prištinom, u ime regionalne stabilnosti i interesa same Srbije. Nastavićemo da pratimo situaciju i opredeljenje Beograda, sa jasnom namjerom da odobrimo Srbiji kandidatski status u februaru 2012-te , što bi bilo potvrdjeno na samitu početkom marta...”

U isto vrijeme, u zajedničkoj poruci visoke predstavnice Ketrin Ešton i komesara za proširenje Filea, kaže se da je današnja odluka evropskih lidera priznanje progresa kakav je Srbija do sada napravila. To je i jasan znak da EU želi da iskaže dobrodošlicu Srbiji i u tom svjetlu očekuje intenziviranu saradnju. Sve u svemu, dvoje evropskih zvaničnika su naglašeno željeli ublažiti eventualne negativne efekte i razočarenje kakvo bi odluka lidera EU mogla izazvati.

“Mnogo toga pozitivnog se desilo posljednjih sedmica- dijalog, implementacija već postignutog, uklanjanje nekih barikada. Na nesreću, nije bilo dovoljno vremena da vlasti u Srbiji ubijede sve evropske članice da je riječ o nepovratnom čvrstom procesu. Šteta je da smo izgubili to vrijeme", poručio je Štefan File.

Razgovarajući o Crnoj Gori, samit je odlučio da sredinom naredne godine započnu pregovori sa Podgoricom.

“Što se tiče Crne Gore, ona je status kandidata dobila prije godinu dana. Preduzela je mnoge reforme, koje sada treba do kraja i primjeniti. Nastavićemo da pratimo njen progres, posebno na polju vladavine zakona. Naša namjera je da sa Crnom Gorom započnemo pregovore juna 2012. godine", kazao je van Rompuj.

Evropski su zvaničnici danas pod utiskom da je Zapadnom Balkanu upućena jasna poruka o otvorenim evropskim vratima. Najbolji primjer bi trebala biti Hrvatska, sa kojom je jutros potpisan sporazum o pristupanju, čime ta zemlja 1. jula 2013. postaje 28 evropska članica, a sam predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović kaže da će cijelo hrvatsko rukovodstvo snažno podržavati pristupanje Srbije EU. Medjutim, naglašava on, najviše toga je u rukama Beograda.

XS
SM
MD
LG