Linkovi

Crnoj Gori status kandidata


Evropski komesar za proširenje predstavlja godišnji izveštaj o napretku Zapadnog Balkana

Evropska komisija preporučila je da se Crnoj Gori odobri status kandidata za članstvo u EU, ali će do početka pregovora država morati da uloži dodatne napore i popravi stanje u mnogim oblastima.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Komisija je mišljenja da pregovori o pridruživanju treba da se otvore onda kada država dostigne neophodan nivo usaglašenosti sa kriterijumima za članstvo, posebno sa političkim kriterijumima iz Kopenhagena, koji traže stabilnost državnih institucija i garantuju vladavinu zakona. Evropska komisija Savjetu ministara EU preporučuje da Crnoj Gori odobri status zemlje kandidata”, kazao je u Briselu evropski komesar za proširenje Štefan File, predstavljajući izvještaj o napretku Zapadnog Balkana.

On je ponovio da je za svaki dalji korak Crne Gore u evrointegracijama potreban konsenzus država članica, dodajući da bi se otvaranje pregovora moglo desiti i u oktobru naredne godine.

Crnoj Gori se, kako se navodi u mišljenju Evropske komisije, ostavlja još vremena da osnaži institucije, ali i parlamentarnu kontrolu vlasti. Ukazuje se tako da iako postoje pravni i institucionalni temelji, demokratske institucije ne rade dovoljno dobro, niti je zadovoljavajucća impementacija donijetih zakona.

Ipak, ključna zabrinutost Evropljana leži u činjenici da je, kako se navodi u mišljenju, sudstvo politizirano, da institucije za sprovodjenje zakona imaju manjkavosti u radu, posebno kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Korupcija je i dalje snažno prisutna, primjećuje se, iako na papiru postoje svi instrumenti za borbu protiv nje.

Saradnja sa Haškim tribunalom ostaje ključni uslov za pristupanje Srbije EU
Saradnja sa Haškim tribunalom ostaje ključni uslov za pristupanje Srbije EU

Evropska komisija je takođe danas potvrdila da je započeo posao pripreme mišljenja o spremnosti Srbije da ponese naziv kandidata što bi se, uz razmjenu pitanja i odgovora sa Beogradom, trebalo okončati naredne jeseni. Saradnja sa Haškim sudom i dalje ostaje iznimno važna, ukazao je File u Briselu.

“Srbija je u stanju da ispuni zahtjeve Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nastavlja saradnju sa Haškim sudom. Ta saradnja će i dalje da bude od ključne važnosti za članstvo zemlje u Evropsku uniju”, istakao je evropski komesar za proširenje.

Do tada, pred evropskim članicama će biti danas predstavljeni godišnji izvještaj Evropske komisije koji, uz pohvale rezultatima borbe protiv organizovanog kriminala, donosi i stavke na kojima vlasti u Beogradu moraju još raditi. Pored ostalog, tu je snažnija reforma sudstva, potreba za odlučnijim radom na stvaranju tržišne ekonomije, ali i upozorenje da se više pažnje mora posvetiti problemu diskriminacije manjina.

Komisija odaje priznanje poboljšanim odnosma Srbije sa susjedima u regionu, prije svih Hrvatskom i Bosnim i Hercegovinom, kao i njenim koracima ka trajnom pomirenju u ovom dijelu Evrope. Tu, medjutim, nedostaje još jedna tačka-saradnja sa Kosovom koja je, prema stavu Komisije, nedovoljna. Ključna karakteristika odnosa Beograda i Priština je: manjak dijaloga. Saradnji nikako ne doprinose paralelne institucije, kakve Srbija ima na Kosovu, zatim nepriznavanje pečata kosovskih carina i nedovoljna saradnja sa evropskom civilnom misijom na Kosovu.

XS
SM
MD
LG