Linkovi

Van Rompuj: EU integracije sudbina regiona


Region neraskidivo povezan sa Evropom: Herman van Rompuj
Region neraskidivo povezan sa Evropom: Herman van Rompuj

Predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj, sjutra kreće u posjetu nekim od zapadnobalkanskih država. Posjetiće Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju. Tim povodom je uputio poruku o evropskim perspektivama Zapadnog Balkana, ali i upozorenje: Evropska unija neće uvoziti regionalne konflikte.

Kako je i obećao pripremajući se za junsku zapadnobalkansku turu, gdje je posjetio Srbiju, Kosovo, Hrvatsku i Sloveniju, predsjednik Evropskog savjeta će da kompletira svojim posjetama prostor Zapadnog Balkana. Putovanje započinje sutra, a posjetiće Crnu Goru, Makedoniju, BiH i Albaniju, svuda noseći sličnu poruku: region je neraskidivo vezan uz ostatak Evrope, a evropske integracije su mu sudbina. On podsjeća kako je region bio poprište krvavih sukoba a da su Evropska unija i Amerika ponovo uspostavile mir, promovišućis tabilnost, sigurnost, demokratiju i slobodu. I nastavićemo tako, kaže Van Rompuj i dodaje:

“Evropa je opredjeljena evropskim perspektivama Zapadnog Balkana. Dosta od tog posla je učinjeno od strane vlada i stanovnika. U tom procesu je EU davala punu podršku, tokom posljednih 15 godina smo uspostavili cjelokupnu strategiju. Tehnička i finansijska pomoć regionu je preko dvije milijarde eura za period od ove do 2012. godine. Ponudili smo i oslobadjanje od viza, što je znak da cijenimo dosadašnje napore.

U svakom slučaju mnogo toga još čeka da bude učinjeno. Nema vremena za gubljenje jer je priprema za evropsku budućnost je zadatak koji puno zahtijeva. Trebaju nam intenzivnije opšte reforme u ključnim oblastima- demokratiji, upravi, ljudskim pravima i vladavini zakona. Korupcija i organizirani kriminal su prijetnja stabilnosti i ekonomskom razvoju. Borba protiv ovoga bi trebala biti odlučna i efikasna.

Snažnija regionalna saradnja mora voditi boljim susjedskim odnosima. Evropska unija nema namjeru da uveze regionalne konflikte, a puna saradnja sa Haškim sudom je neophodna za region kako bi se konačno zatvorilo to bolno poglavlje istorije. Oduvijek je pokretačka snaga evropskog proketa bila želja za mirom i ujedinjenjem.

Vjerujem da i Zapadni Balkan može naći svoje mjesto u evropskoj kući- nazovimo to evropskom sudbinom. Vjerujem da će ta sudbina postati realnost za sve države regiona, a lično ću pozvati Evropski savjet da se uskoro još jednom osvrne na region i njegovu evropsku budućnost."

XS
SM
MD
LG