Linkovi

EU odobrila Srbiji kredit od 200 miliona evra


Danas je u Briselu potpisan sporazum kojim je Srbija obezbijedila makroekonomsku pomoć u visini od 200 miliona eura. Riječ je o novcu čiji prvi obrok, u visini od 100 miliona eura, bi mogao biti dostupan još krajem ovog mjeseca, a koristio bi se slobodno, po procjeni državne Skupštine.

Danas potpisani sporazum je Srbiji dao mogućnost da pod jednakom usovima kakve uživa i EU, koristi sredstva makroekonomske pomoći - povoljnije kamate i dugi rok otplate, što se smatra jasnim dokazom političke i ekonomske podrške Unije Srbiji, istakao je potpredsjednik Vlade Srbije, Božidar Djelić, koji je sporazum potpisao sa evropskim komesarom za ekonomska i monetarna pitanja, Olijem Renom.

U isto vrijeme, u Evropskoj komisiji, u organizaciji Direktorata Komisije za proširenje i Ministarstva kulture Srbije je otvorena izložba - Tvrdjave na Dunavu, koja predstavlja sedam tvrdjava, dokaza bogate istorije i kulturnog nasljedja Srbije:

"Tvrdjave na Dunavu u Srbiji su iz različitih perioda - od Otomanskog carstva, Austro-ugarske i, naravno, srpske države. Riječ je o svjedočenju o intenzivnoj, čak turbulentnoj istoriji ovih prostora, ali, istovremeno, svjedoče i o različitim kulturama koje su oblikovale naše jedinstveno i bogato nasljedje...", izjavio je srpski ministar kulture Nebojša Bradić.

"Mislim da je izvanredna ideja vlade u Srbiji da organizuje ovakvu izložbu, da pokaže stvarnost i bogatstvo Srbije. Izložba "Tvrdjave duž rijeke Dunav" je dobar primjer kako Srbija može biti posmatrana kao država velikog kulturnog nasljedja...", ocenio je evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han.XS
SM
MD
LG