Linkovi

EP ratifikovao SSP sa Srbijom


Poslanici u Evropskom parlamentu (arhivski snimak)

Ubjedljivom većinom poslanika, 612 za i 38 protiv, ratifkovao je danas Evropski parlament Sporazum o stabilzaciji i pridruživanju sa Srbijom. Uz ovo, glasove je dobila i rezolucija koja podržava što skorije evropske integracije. Medjutim, ne prije nego što se u Hagu nadju preostali optuženi za ratne zločine.

Jučerašnja rasprava o Srbiji i rezoluciji pripremljenoj za glasanje od strane izvjestitelja za Srbiju, Jelka Kacina, nagovjestila je da će danas evropski parlamentraci glatko podržati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i rezoluciju Parlamenta koja poziva na što bliže veze Srbije i evropske matice. Dizanjem ruke ZA ratifikaciju Sporazuma, parlamentarci su jasno poslali poruku evropskim članicama koje nisu učinile isto, da taj proces okončaju, dajući tako šansu Srbiji da što prije dokuči situaciju u kojoj će pred njom stajati kandidatski status.

U poruci povodom današnjeg glasanja, predsjednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek je podsjetio kako je riječ o dokazu evropske spremnosti da što prije vide Srbiju sa ove strane granice. Zemlja brzo napreduje kroz integracijski proces, kaže Buzek, odajući priznanje ohrabrujućim signalima o putu ka punom pomirenju sa zbivanjima iz prošlosti- od zajedničke rezolucije Brisela i Beograda o Kosovu, rezolucije parlamenta u Beogradu o Srebrenici, do intenzivnog dijaloga predsjednika Tadića i Josipovića i Tadićeve nedavne posjete Vukovaru.

EP i dalje insistira na hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića
EP i dalje insistira na hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića

Sada je trenutak za osnaženu regionalnu i medjunarodnu saradnju, poručuje Buzek, koji smatra da se mora više raditi na pronalaženju i hapšenju Mladića i Hadzića, traženju održivog rješenja za Kosovo, kao i na promovisanju kohezije i političke stabilnosti u BiH. Inače, u konačan tekst danas usvojene rezolucije je uvršten i amandman da dijalog Beograda i Prištine ne smije biti uslovljen razgovorima o konačnom statusu.

Neophodno je da ukažemo kako Srbija sa Kosovom treba da razgovara bez naglašavanja razgovora o kosovskom statusu”, kazala je članica Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Ulrike Lunaček:

Sa druge strane, odbačena je dopuna rezolucije stavom kako Parlament sa žaljenjem konstatuje da vlada u Beogradu nije službeno bila prisutna na nedavnoj dodjeli Nobelove nagrade za mir.

U svjetlu važnosti pitanja ljudskih prava, želim vas pozvati na glasanje o amandmanu koji se osvrće na neočekivanu i nesretnu odluku vlade u Srbiji da ne prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u Oslu. Taj amandman, u isto vrijeme, pozdravlja odluku tamošnjeg ombudsmana da u ime stanovnika Srbije, ipak ide u Oslo. Poruka je to Srbiji i budućim kandidatima da potiskivanje ljudskih prava nije prihvatljivo”, naglasio je izvjestilac za Srbiju i autor parlamentarne rezolucije, Jelko Kacin.

Većinom glasova je ovaj amandman odbačen, a ono što ostaje kao poruka današnjeg glasanja i rezolucije je poziv evropskih parlamentaraca da su vlasti u Srbiji učinile značajan napredak u unutrašnjim reformama, posebno na jačanju vladavine zakona, borbi protiv korupcije, slobodi govora, zaštiti manjina.

Medjutim, Srbija još uvijek nije dostigla evropske standarde- korupcija je još uvijek prisutna u poslovnom svijetu i administraciji, te bi zakonski okvir u kojem djeluje Agencija za borbu protiv korupcije trebalo biti osnažen. Razgovor o Srbiji ovim nije zaključen. Već naredne sedmice će u Briselu evropski parlamentraci ugostiti delegaciju kolega iz Srbije što će, vjeruje se, biti prilika za razmjenu mišljenja o posljednim potezima i porukama Evropljana Beogradu.

XS
SM
MD
LG