Linkovi

EP: Osuda vandalizma na Kosovu


Rušenje nadgrobnih spomenika na Kosovu nije put koji vodi gradnji povjerenja medju njegovim stanovnicima, niti doprinosi boljim odnosima Beograda i Prištine, nepodijeljeni su komentari u Evropskom parlamentu

Rušenje nadgrobnih spomenika na Kosovu naišlo je na jasnu osudu evropskih parlamentaraca, koji u tome vide samo opasnost zaoštravanja odnosa izmedju dvije zajednice na Kosovu, ali i prijetnju procesu normalizacije komunikacije na liniji Beograd-Priština:

"To što se desilo na Kosovu je neprihvatljivo i neshvatljivo. Radi se o elementarnom odnosu prema mrtvima, a to je, prije svega, prema svojoj budućnosti. Zato mislim da obje strane moraju ponovo sesti i naći neko rešenje za taj spomenik (u Preševui) kako bi se zaustavila kolateralna šteta i da se ponovo vrati medjusobno poverenje koje je neophodno za to da se vrati dijalog i da bi taj suživot u Preševu bio moguć kao što je bio donedavno. To su legitimna pitanja i treba biti veoma osetljiv u rešavanju tih problema. Ja se nadam da će vlasti u Prištini u rekordnom roku pronaći one koji su napravili taj čin i da će za to biti osudjeni - ne samo od pravosudnih organa, već prije svega, politička elita i javnost na Kosovu po mome dubokom ubedjenju ne stoji iza tih pojedinaca koji su povukli te necivilizirane poteze," kaže izvjestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, Jelko Kacin.

Posljednji dogadjaji štete, prije svega, Kosovu, čime se naglašava i činjenica da je Kosovo daleko od punog medjunarodnog priznanja i o toj temi ima još dosta prostora za razgovor. Tim povodom član Evropskog parlamenta, iz političke grupe evropskih konzervativaca, Čarls Tanok ističe::

"U slučaju Kosova, pola UN-a ne priznaje nezavisnost kao i nekoliko članica EU. Cijelo kosovsko pitanje ostaje medjunarodno nerješeno i ja vjerujem da ne možete imati apsolutni princiip samoproglašenja ili teritorijalnog integriteta, ako je riječ o zemlji koja nije priznata od cijele medjunarodne zajednice. A ta debata će se, po mome mišljenju, nastaviti."

Ono što je sada važno, vjeruju evropski parlamentraci, ja de se nastavi dijalog dvije strane, kao jedini put rješavanju otvorenih pitanja. Članica Evropskog parlamenta, iz grupe evropskih Zelenih, Franciska Brantner poruluje:

"Mislim da je dobar znak da se dijalog nastavlja, dijalog uz posredovanje Visoke predstavnice EU. Vjerujem da je sada veoma važna primjena dogovorenog, jer mi ne gledamo samo u dokumente, već u ono što se dogadja na terenu."

U najkraćem, pravosudni organi na Kosovu moraju hitno završiti svoj dio posla, a sva otvorena pitanja, kojima su se odnedavno pridružili uklanjanje spomenika u Preševu i nasilno rušenje spomenika na Kosovu, rješenje mogu naći samo za pregovaračkim stolom.
XS
SM
MD
LG