Linkovi

Liberali u EP: Izbeglice ne menjaju lice Evrope!


Izbeglice u nemačkom gradu Erfurtu.
Izbeglice u nemačkom gradu Erfurtu.

Čak ako se i usvoji novi prijedlog Evropske komisije o rasporedjivanju 160 hiljada izbjeglica u evropskim državama, to će značiti samo 0,3 odsto ukupne evropske populacije, kažu evropski parlamentarci.

Plenarna sjednica Evropskog parlamenta, koja se održava u Strazburu, obilježena je izbjegličkom krizom. Tako danas, pred raspravu o tom pitanju, iz parlamentarnih grupa odgovaraju na panična upozorenja nekih evropskih lidera kako će, navodno, izbjeglice promijeniti lice Evrope. Čak ako se i usvoji novi prijedlog Evropske komisije o rasporedjivanju 160 hiljada izbjeglica u evropskim državama, to će značiti samo 0,3% ukupne evropske populacije, kažu evropski parlamentarci.

Odgovor Evrope na izbjegličku krizu je daleko od zadovoljavajućeg, čulo se danas u Evropskom parlamentu. Junski, vanredni samit evropskih lidera o tome je bio potpuni promašaj, uz nedostatak volje da se nadje zajedničko održivo rješenje, tvrdi šef grupe liberala Evropskog parlamenta, Gaj Ferhofštat.

"Mislim da će se svi složiti da Evropa treba da se stidi toga što je potpuno paralizovana u rješavanju izbjegličke krize, jedne od najvećih u istoriji Unije. A ono što je zabrinjavajuće i po mome mišljenju sramotno, je da smo , kada je bilo riječi o finansijskoj krizi u Grčkoj, organizovali 87 sastanaka različitih nivoa, a sada, na naš poziv da se održi samit o izbjegličkoj krizi, predsjednik Evropskog vijeća nije se udostojio ni da odgovori."

Sa druge strane, svjesni da su dosadašnji potezi bili tek slab odgovor na krizu, u ponedjeljak će se okupiti ministri unutrasnjih poslova EU, tražeći evropski odgovor na sve veći priliv izbjeglica i sve veće razmimoilaženje unutar Unije oko toga kako reagovati.

Jedno je sigurno - prema komesaru za unutrašnje poslove, izbjeglice ne predstavljaju bezbjednosnu smetnju, kako bi to dio političara želio da predstavi...

"Ne vjerujemo da imamo bezbjednosni problem u direktnoj vezi sa migracijom. Ti ljudi napuštaju svoju zemlju bjezeći od rata, progona, tako da bezbjednost nije pitanje kojim se trebamo, kao Unija, da bavimo”, navodi evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramapulos.

Već sutra se očekuje da će u Strazburu vrh Evropske komisije da iznese novi plan rasporedjivanja 160 hiljada izbjeglica po evropskim državama, što za parlamentarce ne predstavlja bilo kakvu bezbjednosnu, religijsku ili kulturološku prijetnju - liberali su s tim u vezi podsjetili- riječ je o tek 0,3% postojeće evropske populacije. Drugo je pitanje da li će, uz već izraženu oštu polarizaciju unutar Unije, plan biti i usvojen.

XS
SM
MD
LG