Linkovi

Oštre kritike mađarskog zakona


Protest evropskih parlamentaraca protiv mađarskog zakona o medijima

Madjarima će sasvim sigurno prvih šest mjeseci, barem što se tiče dužnosti predsedavajuće EU, teći teže nego što su se nadali. Potvrdilo je to i prvo suočenje madjarskog premijera Orbana sa evropskim parlamentacima i poruke koje su tom prilikom razmijenjene-od neslaganja do otvorenih optužbi na račun, kako se čulo, nedemokratske vlasti u Budimpešti i njenog zakona o medijskim slobodama.

Niko, ponajmanje madjarski premijer čija zemlja započinje šestomjesečno predsjedavanje Unijom, nije se nadao takvom neprijateljskom dočeku od strane evropskih parlamentaraca tokom plenarne sesije u Strazburu. Iako je bilo predvidjeno da tokom susreta bude riječi o planu Madjara kako i šta raditi narednih šest mjeseci na evropskom planu, diskusiju i atmosferu je obojio madjarski zakon o medijima, koji je do sada naišao samo na kritike širom Evrope.

“Zakon o medijima je predmet brojnih kritika i veoma smo sretni da će evropske institucije da se pozabave time. Zadovoljstvo nam je takodje da započnemo diskusiju i ako se bilo kakva primjedba pokaže kao osnovana i dokazana, bićemo veoma sretni da na osnovu nje mijenjamo zakon. Medjutim, čini se da je problem zakon sam po sebi. Traži od medija "izbalansirno izvještavanje”, insistirajući da se svi mediji, uključujući i one koji se samo veb stranicama ili blogom oglašavaju, da svi oni budu uredno klasifikovani, monitorisani, a po potrebi i kažnjeni”, kazao je madjarski premijer Viktor Orban.

A ključnu riječ u svemu, pa i u kažnjavanju nepoćudnih, imalo bi medijsko vijeće, čiji članovi su, bez izuzetka, pripadnici vladajuće partije desnog centra. Takvo nešto, jednostavno, nije moglo proći bez reakcije parlamentaraca.

Premijer Mađarske i predsednik Evropskog parlamenta na konferenciji za novinare u Strazburu
Premijer Mađarske i predsednik Evropskog parlamenta na konferenciji za novinare u Strazburu

Takvo nešto je jednostrano, u svrhu je cenzure šta je poželjno izvještavanje, a šta ne. To nije u liniji sa evropskim zakonima. U demokratiji, gospodine Orban, mediji su ti koji kritikuju vlast, a nikako nije vlast ta koja će kritikovati medije – to nije ispravno. Mi Evropljani smo zbog toga zabrinuti”, kazao je član Evropskog parlamenta i predsjedavajući Socijaldemokratske grupe partija, Martin Šulc.

Drugi su bili još žešći u osudi poteza Madjara, posebno samog premijera Orbana, kojeg je parlamentarni vodja Zelenih nazvao “Evropskim Čavezom”, nacionalnim populistom:

Vaše izbalansirano izvještavanje jednostavno ne postoji. Da li mislite da je predsjednik Nikson u vrijeme afere “Votergejt” mislio kako je riječ o “izbalansiranom izvještavanju”, da li vjerujete da je za predsjednika Buša pokrivanje Abu Graiba bilo primjer izbalansiranosti? Naravno, ne. Da li znate ijednog francuskog političara pod Drajfusom koji je bilo koju informaciju smatrao izbalansiranom? Nemoguće je imati izbalansiranu informaciju, primjera radi, istraživanje privatnog života g. Berluskonija, mislite li da on to gleda kao izbalansirano izvještavanje? Ne, ja mislim da izvještavanje treba da za metu ima političare i to je suština. I zbog toga, g. Orban, vaš zakon nije zakon koji je u saglasnosti sa evropskim vrijednostima”, naglasio je predsjedavajući parlamentarne grupe Zelenih partija, Danijel Kon-Bendit.

Madjarima će biti teško da se odbrane od kiše optužbi, iako tvrde da o zakonu treba suditi nakon što se za koji dan počne primjenjivati. Poziciju im dodatno otežava nepostojanje podrške Brisela, gdje predsjednik Evropske komisije, i sam iz partije desnog centra, jasno pokazuje da je na strani onoga što se prepoznaje kao zajednička, evropska vrijednost.

“Princip slobode štampe je svetinja u EU. To sam naglasio i u Briselu i u Budimpešti. Komisija je pažljivo analizirala sporni zakon i još ove sedmice pišemo madjarskim vlastima, tražeći pojašnjenje odredjenih aspekata koji bi mogli stvoriti legalne problem i koji nas zabrinjavaju. Na osnovu odgovora madjarske strane, procijenićemo dalju situaciju”, kazao je Žoze Manuel Barozo.

XS
SM
MD
LG