Linkovi

Završetak pregovora do juna 2011?


Poslanici u Evropskom parlamentu (arhivski snimak)

Današnja rasprava u Evropskom parlamentu o Hrvatskoj bila je, koliko o toj budućoj evropskoj članici, toliko i o ostatku društva koje iza Hrvatske čeka na Zapadnom Balkanu da se pridruži Evropskoj uniji. S tim u vezi čulo se kako bi primjer Hrvatske mogao biti iznimno važan. Uspješno zaključenje pristupanja bi dalo podsticaja i ostalima, dok bi posrtanje na “zadnjim metrima trke” moglo imati nesagledivo loše efekte na ostatak regiona.

Vijest je da se svi na evropskoj strani nadaju da bi Hrvatska sva otvorena poglavlja pregovora sa EU mogla zaključiti do polovine ove godine, nakon čega je čeka samo pozivnica da se pridruži evropskom društvu.

“Kada je riječ o zaključenju pregovora sa Hrvatskom, kao što je navedeno u zaključicima Vijeća, ono je na vidiku. Naš cilj je da se ti pregovori zaključe još za vrijeme madjarskog predsjedavanja EU”, kazao je ministar vanjskih poslova Madjarske i predsjedavajući Vijećem ministara EU, Janoš Martonji.

Hrvatski primjer je krupna poruka ostatku regiona, uvjeren je i prvi čovjek komesarijata za proširenje:

“Princip punog poštivanja uslova koje moraju ispuniti kandidatske zemlje i puno poštivanje evropskog opredjeljenja o perspektivama Zapadnog Balkana, ostaju ključne tačke procesa proširenja. Riječ je o suštini kredibilnosti cijelog procesa”, istakao je evropski komesar za proširenje, Štefan File.

“Hrvatska mora biti najbolji djak u razredu, kako bi joj se ostali iz razreda kasnije pridružili. Mislim da je riječ o odgovornosti kada govorimo o ostalim zapadnobalkanskim državama. Ako sada ne ispunimo ono što se od nas očekuje, za ostale će biti znatno teže da se pridruže. A mi ne smijemo odustati od našeg obećanja Zapadnom Balkanu. Neko pominje problem korupcije-vjerujem da i EU ima svoju vlastitu stranu priče i da treba pošteno da pogledamo šta se pod tim krije”, istakla je članica Evropskog parlamenta iz Njemačke, grupacija Zelenih, Franciska Katarina Brantner.

A dan ranije je i hrvatska premijerka, tokom posjete Evropskom parlamentu, naglasila kako bi hrvatska prethodnica trebala biti od koristi i od podrške ostatku zapadnobalkanskog društva. U EP su svjesni i činjenice da, kako se približava trenutak pristupanja Hrvatske EU kao 28. članice, tako pada interesovanje njenih stanovnika za članstvo. Danas je ono zabrinjavajuće nisko i uvjerenje je parlamentaraca da krivicu ne treba tražiti samo na hrvatskoj strani.

XS
SM
MD
LG