Linkovi

Status kandidata u oktobru?


Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić i evropski komesar za proširenje Štefan File tokom susreta u Briselu

Tri sedmice pred objavljivanje godišnjeg izvjesstaja Evropske komisije o napretku Srbije u reformama i evropskim integracijama, potpredsjednik vlade Božidar Djelić i evropski komesar za proširenje, Štefan File, razgovarali o šansama da zemlja dobije preporuku Komisije za kandidatski status, kao i mogući datum početka pregovora.

Šanse Srbije da redovan godišnji izvještaj Evropske komisije sadrži i preporuku Evropskom savjetu da se Srbija zvanično prepozna kao kandidat za punopravno članstvo, postaju sve ozbiljnije, uvjeren je poptpredsjednik vlade nakon današnjeg susreta sa evropskim komesarom.

"Srbija ima veoma snažnu kandidaturu i očekujemo da 12. oktobra Evropska komisija preporuči da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", istakao je Đelić.

Sa svoje strane, komesar File je nakon skupa izjavio kako je svjestan dosadašnjih krupnih koraka Beograda prema kandidaturi, poput hapšenja Ratka Mladića, te ključnih zakona nedavno usvojenih na polju izbornog zakona, te finansiranja političkih partija.

Ohrabrujem Srbiju da iskoristi ovaj trenutak i intenzivira rad na reformama, kaže komesar File, ukazujući posebno kako Brisel očekuje napredak u usvajanju nove medijske strategije, te nastavak procesa reizbora sudija i tužilaca u skladu sa uggovorenim kriterijima.

Regionalna saradnja je nezaobilazan elemanat za Evropsku komisiju. Tu se pozdravlja napredak u bilateralnim odnosnima sa susjedima, ali i očekuje da dijalog Beograda i Prištine donijeti čvrste rezultate. Priznavanje Kosova od strane Srbije nije formalni preduslov, ali je važno da se odnosi Srbije i Kosova vremenom normalizuju, zaključuje komesar File.

XS
SM
MD
LG