Linkovi

Izbori: Inostrana politika


Gradjani glasaju na jednom biračkom mestu

Moguća promena ravnoteže snaga u američkom Kongresu mogla bi da ima značajan uticaj na medjunarodna pitanja.

Predsednik Barak Obama je rekao da bi voleo da počne povlačenje američkih snaga u Avganistanu do sredine naredne godine, ukoliko ratni uslovi to dozvole. Ali analitičari kažu da bi veći uticaj republikanaca u Kongresu mogao da dovede do veće podrške ratu u Avganistanu u kratkoročnom smislu. To bi moglo da izazove nesuglasice ukoliko demokrate počnu da vrše pritisak za početak povlačenja naredne godine.

Republikanska agenda takodje obuhvata obećanje o produžavanju oštrih mera prema terorizmu i vršenje pritiska za sveobuhvatniji raketni odbrambeni sistem. Osvajanje većeg broja mesta u Predstavničkom domu i Senatu od strane republikanaca takodje bi moglo da pojača optužbe kritičara da predsednik nije dovoljno oštar prema Iranu i mogućem nastojanju te zemlje da stekne nuklearno oružje.

Dobitci za republikance takodje bi olakšali konzervativcima da izvrše pritisak na predsednika Obamu da bude odlučniji u rešavanju nesuglasica sa Rusijom i Kinom. To bi takodje moglo da komplikuje nastojanja da se ratifikuje novi Sporazum o smanjenju strategijskog naoružanja sa Rusijom, poznatog kao START 1, koji je istekao prošle godine. Kritičari navode da bi njegova ratifikacija oslabila američku odbranu, što je ideja koju predsednik Obama i demokrate u Senatu odbacuju.

XS
SM
MD
LG