Linkovi

Barozo: Uspon iz krize


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

Evropa se oporavlja, ali ne dovoljno brzo i hrabro, upozorili su danas prvog čovjeka evropske vlade članovi parlamenta u Strazburu

Prema predsjedniku evropske komisije, Žoze Manuelu Barozu, Unija započinje svoj uspon iz ekonomske i političke krize. Evropa se oporavlja, ali ne dovoljno brzo i hrabro, upozorili su danas prvog čovjeka evropske vlade članovi parlamenta u Strazburu, nakon njegovog godišnjeg sumiranja evropskih prilika.

Oni sa boljim pamćenjem već znaju- tačno prije pet godina je sa Volstrita došla vijest o propasti berze i finansijskoj krizi koja neumitno dolazi preko okeana. Da li smo nakon pet godina pametniji? Teško je reći, ali činjenica jeste da je danas strah od potpunog kraha i Unije i eura iza nas.

"Sada možemo jasno da odgovorimo na ta strahovanja: za proteklo vrijeme niko nije bio prisiljen da napusti euro, ove godine je Unija proširena na 28 članica, a naredne će eurozona da se sa 18 proširi na 19 država", naglasio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Barozo ne bez ponosa kaže da na nedavnom skupu G20 u Rusiji po prvi put svih ovih godina niko izvana nije dijelio savjete Evropljanima kako trebaju izaći iz krize. Za njega je to jasan znak da Unija ide dobrim putem ekonomskog i političkog oporavka i pored miliona, mahom mladih bez posla.

"Mislim da je najlakše istaći negativne tačke, ali nije potpuno pošteno isticati samo pozitivne stvari, jer to nije istina: ono što u stvari vidimo je druga faza krize", smatra
šef evropskih liberala, Gaj Verhoštat.

"Zastrašujuće je da je tokom proteklih pet godina pod vašom palicom politika klimatskih promjena bila gurnuta u stranu. Slušamo o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima i čistoj budućnosti, ali, zahvaljujući EK, Unija će dati subvencije za nuklearke i ugalj. Nove tehnologije neće imati primat, a to nije u interesu Evropljana", poručila je članica Evropskog parlamenta iz Njemačke, evropski zeleni, Rebeka Harms.

Komisija i Vijeće moraju imati više hrabrosti u borbi za pravedniju Evropu.

"Treba im više hrabrosti za snažniju evropsku politiku, da osnaže evropsku ekonomsku ali i socijalnu politiku, jer bez socijalne dimenzije EU, gradjani će se odaljiti od Unije i prići bliže nacionaliznu, a to bi bio kraj EU kakvu želimo", rekao je šef političke grupe socijal-demokrata Evropskog parlamenta, Hans Svoboda.

A šta mi želimo? Sigurno ne da nam se zatvore ionako teško otvorena vrata bezviznih putovanja Evropom. Ukoliko EP sutra podrži stav Komisije i Vijeća, na snagu će stupiti mehanizam stavljanja van snage bezviznog režima sa onim državama čiji gradjani u velikoj mjeri zloupotrebljavaju ovu povlasticu. Za jedne je ovo mjera zaštite opstanka Šengena, za druge ucjena država Zapadnog Balkana i politički mehanizam...a na takvo nešto smo davno već navikli, zar ne?
XS
SM
MD
LG