Linkovi

Odbačen zahtev za izručenje Ganića


Britanski sud odbacio je u utorak zahtev Srbije za izručenje Ejupa Ganića, bivšeg člana predsedništva Bosne i Hercegovine, kojeg srpske vlasti optužuju za ratne zločine. Sudija je naveo da ne postoje nikakvi novi dokazi, a da sam zahtev predstavlja zloupotrebu sudskog postupka.

Posle sudske odluke o odbacivanju zahteva Srbije za izručenje, bivši član Predsedništva BiH, Ejup Ganić može slobodno da napusti Britaniju.

“Oni su uspeli da zloupotrebe ovdašnji sistem i zato sam pet meseci morao da provedem ovde. Stvorili su maglu kao da nešto postoji. Ne postoji ništa”, izjavio je Ganić.

Beograd optužuje Ganića da je odgovoran za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni, odnosno tereti ga za izdavanje naredbe za napad na vojni konvoj bivše jugoslovenske vojske koji se povlačio iz Sarajave u proleće 1992. Srbija tvrdi da je u tom napadu ubijeno više od 40 vojnika.

Sudija je presudio da ne postoji osnova za suđenje Ganiću. Ujedno je optužio Beograd za korišćenje sudskog procesa u političke svrhe.

Tužilac Srbije je rekao da će razmotriti sudsku odluku, negirajući da je tužba politički motivisana.

Članovi Ganićeve porodice su presrećni sudskom odlukom i nameravaju da se odmah vrate u Sarajevo. Ganić je rekao da jedinu osvetu koju smišlja je da svoje studente nauči kako da budu dobri lideri.

XS
SM
MD
LG