Linkovi

Egipatska armija uputila ultimatum


Demonstracije u Kairu, Egipat, 1. juli, 2013.

Očevici navode da su demonstranti polupali prozore i bacali Molotovljeve koktele, a čuvari Muslimanskog bratstva branili zgradu vatrenim oružjem

Egipatska vojska dala je i predsedniku Mohamedu Morsiju i opozicionim liderima rok od 48 sati da prevazidju razlike i i postignu saglasnost o budućnosti zemlje.

Ministar odbrane, general Abdel Fatah al Sisi izdao je taj utlimatum danas, pošto su nasilni demonstranti demolirali sedište Morsijevog Muslimanskog bratstva u Kairu.
Očevici navode da su demonstranti polupali prozore i bacali Molotovljeve koktele dok su čuvari Muslimanskog bratstva branili zgradu vatrenim oružjem. Zvaničnici navode da je najmanje pet osoba ubijeno, čime je broj mrtvih od juče porastao na 16. Predstavnik Muslimanskog bratstva je optužio vojsku i policiju da nisu intervenisali.

Tokom posete Tanzaniji predsednik Barak Obama je rekao da svet sa zabrinutošću posmatra situaciju u Egiptu. On je apelovo na predsednika Morsija i Opoziciju da prevazidju razlike putem dijaloga i osudio neprihvatljive izveštaje o napadima i seksualnom zlostavljanju žena tokom protesta.

Al Sisi je rekao da će vojska, ukoliko političari ne uspeju da postignu sporazum, podneti sopstveni plan za budućnost Egipta.

Ranije su opozicioni organizatori saopštili da daju Morsiju rok do sutra u pet popodne po lokalnom vremenu da podnese ostavku.
XS
SM
MD
LG