Linkovi

Neredi u Kairu


Neredi u Kairu
Neredi u Kairu

U nasilju u egipatskoj prestonici Kairu, koje je izbilo uoči izbora, poginulo je najmanje 11 osoba, a više od 100 je povređeno, dok je nekoliko predsedničkih kandidata suspendovalo izborne kampanje.

Zdravstveni i bezbednosti zvaničnici potvrdili su broj žrtava današnjih sukoba, kada su naoružane osobe napale kamp u kojem su su nalazile stotine protivnika vojne vlade. Demonstranti, uglavnom islamisti, ulogoreni su ispred Ministarstva odbrane od subote tražeći hitno okončanje vojne vladavine u zemlji.

Okupljeni su uzvratili na napad koji su, prema izjavama pojedinih svedoka, izvršili provladini razbojnici. U sukobima su korišćene kamenice, Molotovljevi kokteli, a čula se i pucnjava. Egipatske vojne vlasti nisu intervenisale u početku, da bi nakon nekoliko sati poslale vojnike i oklopna vozila da razdvoje sukobljene strane.

Dva vodeća islamistička kandidata, Mohamed Mursi iz Muslimanskog bratstva i Abdel Moneim Abol Fotuh, su zbog nasilja suspendovali kampanje za predsedničke izbore, koji počinju 23. i 24. maja.

XS
SM
MD
LG