Linkovi

Ostavka egipatske vlade


Povredjeni demonstrant na trgu Tahrir u Kairu, 21. novembar 2011.
Povredjeni demonstrant na trgu Tahrir u Kairu, 21. novembar 2011.

Egipatska državna televizija je saopštila da je vlada podnela ostavku vladajućem vojnom savetu, u jeku smrtonosnih okršaja policije i pristalica demokratije. Agencija je izvestila da će članovi kabineta nastaviti da vrše dužnost sve dok vojni savet ne odluči o ostavkama. Protesti protiv vlasti u Kairu i sukobi sa pripdanicima bezbednosnih snaga se nastavljaju već tri dana. Nadležni u bolnicama i mrtvačnicama kažu da je više od 20 osoba poginulo, a 1700 ranjeno.

Demonstranti danas učvršćuju svoje položaje na prilazima Trgu Tahrir u Kairu i brane se od pripadnika bezbednosnih snaga koji pucaju na masu koja ih gađa kamenicama.

„Poručujem maršalu Tantaviju: svi u Egiptu mu kažu da ode. Ti treba da odeš.“

Gnev prema šefu vladajućeg Vrhovnog saveta oružanih snaga, feldmaršalu Muhamedu Huseinu Tantaviju, danas se povećao, s obzirom da se povećava i broj žrtava trodnevnih sukoba. Improvizovane poljske ambulante su postavljene u središtu trga.

„Najveći broj slučajeva je povezan sa gušenjem od suzavca. Ostalo su povrede nanete manjim mecima, to su takozvani gumeni meci. Mi se trudimo da im pružimo prvu pomoć, ali nam dolaze i slučajevi koje je teško obraditi.“

Izdavač Hišam Kasem, u svojoj kancelariji pored Trga Tahrir, kaže da egipatske bezbednosne snage nisu u stanju da izađu na kraj sa situacijom.

„Naše policijske snage pa čak i elementi vojske koji ih podržavaju ili im pomažu, nisu obučeni da prekinu demonstracije na odgovarajući način. Oni se ili povlače, ili koriste prekomernu silu. U stvari, oni su u Mubarakovo vreme bili obučeni da koriste silu preko mere i nepotrebno. Zbog toga se to i pretvorilo u okršaj.“

Portparol vojske je danas pravdao ofanzivu, objasnivši da protesti nanose štetu egipatskoj ekonomiji. Međutim, taktika nalik na ratnu je razbesnela demonstrante i još ih više okrenula protiv vojske, koja je početkom godine bila omiljena.

„Gospodin Tantavi je vojnik. Vojnici imaju svoje mesto: da nas brane i da se bore protiv spoljnog neprijatelja, a ne da okreću svoje oružje prema nama u zemlji.“

Prelaz na civilnu vlast treba da počne za nedelju dana - parlamentarnim izborima. Međutim, tranzicija bi mogla da se produži sve do 2013. Neki strahuju da će vojska da iskoristi nasilje da još više produži situaciju. Izdavač Kasem nije saglasan sa tim.

Ako se budu zadržali još mnogo duže, suočiće se sa mnogo većim nasiljem i njima je to jasno. A niko od njih u stvari i nije zainteresovan da ostane na vlasti. Kao da žele da kažu da znaju kako da upravljaju vojskom, ali ne i zemljom. A uz izbore za parlament i predsednika, narodu će biti data nova nada, dodatno vreme.“

Nezvanična anketa među učesnicima protesta pokazuje da mnogi nameravaju da izađu na izbore. S obzirom na sadašnje nasilje, izgleda da demonstrantima i ne preostaje veliki izbor.

XS
SM
MD
LG