Linkovi

Protesti u Egiptu ne jenjavaju


Desetine hiljada okupljenih na trgu Tahrir u Kairu zahteva momentalno prebacivanje vlasti sa vojne na civilnu upravu, 22. novembar 2011.

U Kairu već četvrti dan traju demonstracije protiv vojne vlasti, a prema poslednjim podacima u okršajima snaga bezbednosti i učesnika protesta poginulo je najmanje 29 osoba. Za to vreme, predsednik Vrhovnog saveta odbrane je izjavio da će egipatska vojna vlast formirati novu vladu i prebaciti ovlašćenja na civilno upravno telo do jula iduće godine.

Vojna uprava će momentalno predati vlast ukoliko tako odluče građani na referendumu i predsedničkim izborima koji će se održati sredinom 2012, rekao je predsednik Vrhovnog saveta odbrane feldmaršal Muhamed Tantavi. U izjavi koju je prenela državna televizija Tantavi je, kao ustupak demonstrantima koji su se danas u rekordnom broju okupili na trgu Tahrir, rekao i da je prihvatio ostavku prelazne vlade premijera Esama Šarafa.

"Vojne snage, koje predstavlja Vrhovni savet, nemaju aspiracije za vlašću već stavljaju interese svojih građana na prvo mesto. Spremni smo da momentalno predamo ovlašćenja i da se vratimo našoj obavezi, što je odbrana naroda, ukoliko se građani tako izjasne na referendumu“, rekao je Tantavi.

On je potvrdio da će se parlamentarni izbori održati 28. novembra, kako je i planirano, dok će predsednički izbori biti organizovani pre jula 2012.

Desetine hiljada demonstranata na trgu Tahrir u Kairu izviždali su ovo saopštenje pozivajući Tantavija na ostavku i zahtevajući momentalno okončanje vojne vladavine. Ovo su najmasovnije demonstracije u Egiptu još od svrgavanja bivšeg predsednik Hosnija Mubaraka u februaru, a situacija se zaoštrava kako se približavaju parlamentarni izbori idućeg ponedeljka.

“Ne tražimo ništa više nego da se utvrdi tačan datum predaje vlasti. Svidelo se to nama ili ne, o tome ćemo kasnije da razgovaramo”, rekao je jedan učesnik protesta.

Egipatsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od početka ponovnih protesta u protekla četiri dana najmanje 29 osoba izgubilo život, dok je nekoliko stotina povređeno.

U drugim delovima Egipta, na snimcima al-Džazire vidi se oklopno vozilo koje ispaljuje patrone nalik na suzavac, na veliku masu koja se okupila u Aleksandriji.

Vojni savet je, kao još jedan ustupak demonstrantima, doneo zakon kojim se osobama osuđenim za korupciju zabranjuje da se kandiduju za predsednika i da obavljaju bilo kakvu funkciju u vladi. Taj potez mogao bi da onemogući saradnike bivšeg predsednika Mubaraka da učestvuju na predstojećim izborima.

Amnesti internešnal je u utorak optužio egipatsku vojnu vlast za upotrebu sile, koja, prema njihovom izveštaju, ponekad nadmašuje okrutnost koju je koristio Hosni Mubarak.

XS
SM
MD
LG