Linkovi

Desetine poginulih u sukobima navijača u Egiptu


Prizor sa fudbalskog nasilja na stadionu u Port Saidu, u Egiptu, 1. februar 2012.

Zvaničnici egipatskog Ministarstva zdravlja su saopštili da su u današnjem nasilju posle fudbalske utakmice u Port Saidu, poginule najmanje 73 osobe, a da su stotine povređene.

Navijači domaćeg tima, „Al-Masrija“, uleteli su na teren posle neočekivane pobede nad najboljom egipatskom ekipom „Al-Ahlijem“. Rulja je počela da zasipa protivničke navijače i fudbalere kamenicama, raketama i flašama. Na televizijskim snimcima se vidi prodor navijača na teren i jurnjava za igračima „Al-Ahlija“, posle koje su počeli sukobi i stampedo. Takođe su prikazani i snimci vatre na stadionu.

Agencija „Rojters“ prenosi da su vojni izvori saopštili da je šef egipatskog Vrhovnog vojnog saveta, feldmaršal Mohamed Tantavi, naredio da se u Port Said upute dva helikoptera za evakuaciju dela gostujućeg tima i navijača. Helikopterima takođe treba da se transportuju povređeni do vojnih bolnica. Egipatski državni tužilac je odmah naredio pokretanje istrage, a fudbalski savez je zatražio suspenziju godišnjeg šampionata na neodređeno vreme. Parlament je najavio vanrednu sednicu.

Manju grupu specijalaca koja je napravila prolaz pokušavajući da zaštiti igrače, navijači su savladali i šutirali i udarali prilikom njihovog povlačenja. Odmah posle nasilja u Port Saidu, sudije su prekinule utakmicu u Kairu, što je navelo navijače da zapale delove prestoničkog stadiona. Nasilje na fudbaslkim utakmicama širom severne Afrike se znatno povećalo posle rasprostranjenih političkih nereda u regionu koji su počeli pre više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG