Linkovi

Protesti u Egiptu


Demonstrant u Kairu drži plakat na kojem na francuskom jeziku piše "Mubarak, odlazi"
Demonstrant u Kairu drži plakat na kojem na francuskom jeziku piše "Mubarak, odlazi"

Egipatska policija sukobila se sa anti-vladinim demonstrantima koji traže okončanje višedecenijske vladavine predsednika Hosnija Mubaraka.

U Kairu, policija je ispalila suzavac i upotrebila vodene topove protiv demonstranata koji su je gadjali kamenicama. Protest je izbio i u Aleksandriji, gde su demonstranti skandirali parole protiv Mubaraka. Egipatski protesti, u kojim se poziva na ekonomske i političke reforme, inspirisani su demonstracijama u Tunisu koje su dovele do smene predsednika Ben Alija. Demonstracije se održavaju uprkos upozorenju vlade da će uhapsiti učesnike, a na internetu ih promovišu organizacije koje kažu da zastupaju egipatsku omladinu, frustriranu zbog iste vrste siromaštva i tlačenja koji su pokrenuli i nerede u Tunisu. Aktivisti egipatskog pokreta Kifaja („Dosta“) – koalicije vladinih oponenata - i omladinski pokret „6. April“ organizovali su proteste preko društvenih mreža Fejsbuk i Tviter.

U međuvremenu, u Tunisu, stotine demonstranata okupile su se ispred sedišta vlade, u nastojanju da primoraju članove kabineta, saradnike smenjenog predsednika Zina El Abidina Bel Alija, da izađu iz vlade.

Protest u prestonici, Tunisu, održan je dan pošto je policija uz pomoć suzavca razbila slične anti-vladine demonstracije na toj lokaciji. U ponedeljak su tunižanski zvaničnici saopštili da pregovaraju o formiranju saveta koji bi nadgledao rad prelazne vlade, u nastojanju da se izađe u susret zahtevima demonstranata. Prema upućenim izvorima, savet bi izdao izborni kod, i održao izbore za novi parlament, koji bi zatim izmenio ustav.

XS
SM
MD
LG