Linkovi

Egipat: Vojska raspustila parlament


Vojske čisti ulice Egipta

Egipatska vojska je raspustila parlament i suspendovala Ustav, ispunjavajući dva glavna zahteva demonstranata, posle 18 dana protesta koji su doveli do svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka.

Vojno vođstvo, koje je preuzelo kontrolu kada se predsednik Mubarak u petak povukao sa vlasti, izdalo je saopštenje u kojem navodi da će vladati zemljom do održavanja izbora u septembru. Saopštenje je izdato ubrzo pošto je egipatski premijer Ahmed Šafik izjavio da je glavni prioritet njegovog Kabineta koji podržava vojska, obnavljanje bezbednosti i normalnih životnih prilika u zemlji.

On je takođe rekao da će nekoliko ministarskih položaja ostati upražnjeno i da će svi novi kandidati za ta mesta biti detaljno provereni da bi se obezbedilo da zadovoljavaju javnost. Konferencija za medije je bio prvi premijerov nastup od Mubarakovog povlačenja i predaje vlasti vojsci pod pritiskom masovnih protesta protiv njegove gotovo tridesetogodišnje vladavine.

Nova vojna vlast takođe nastoji da obnovi normalan život u Kairu, uputivši vojnike da rasele demonstrantski logor na Trgu Tahrir i omoguće protok saobraćaja. Stotine hiljada Egipćana su u petak uveče i subotu, na Trgu Tahrir slavile Mubarakov odlazak, ali su stotine ostale na trgu i danas. Istovremeno, stotine pripadnika policije su danas protestovale ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, tražeći veće plate i kažnjavanje funkcionera koje optužuju da su iznele policiju na loš glas.

XS
SM
MD
LG