Linkovi

Egipat: Imenovan ustavni panel


Život u Kairu se vraća u normalu
Život u Kairu se vraća u normalu

Egipatski vojni upravljači imenovali su penzionisanog sudiju Tarika El Bišrija da bude na čelu odbora koji ima za zadatak da izmeni ustav i omogući demokratske izbore kasnije tokom godine.

Bivši sudija Bišri biće na čelu osmočlanog panela koji će takodje obuhvatiti aktivne sudije, pravne eskperte i bivšeg zakonodavca Sobhija Saleha, iz zabranjene islamističke grupe Muslimansko bratstvo. Pomenuti panel održao je danas prvi sastanak sa liderom egipatskog vojnog saveta Huseinom Tantavijem.

Pro-demokratski aktivisti koji su se sastali sa savetom u nedelju navode da im je obećano da će nacrt ustavnih amandmana biti izrađen za deset dana i prezentirani javnosti na nacionalnom referendumu u roku od dva meseca.

Novi ustav je jedan od ključnih zahteva egipatske opozicije, koja je primorala autoritarnog predsednika Hosnija Mubaraka da prošle nedelje, nakon gotovo trideset godina na položaju, podnese ostavku i preda vlast vojsci. Prethodni ustav, koji je vojska suspendovala, sadržao je odredbe koje su omogućavale Mubaraku i njegovim saveznicima da se održe na vlasti.

Opozicione grupe traže demokratske reforme koje bi omogućile većem broju kandidata da se kandiduju za predsednički položaj, uvele vremenska ograničenja na taj položaj i omogućila formiranje većeg broja političkih stranaka.

Egipatsko Muslimansko bratstvo danas je saopštilo nameru da se registruje kao stranka čim vojska, koja je trenutno na vlasti, ukine zakon kojim je taj islamistički pokret već godinama zabranjen. Bratstvo je najbolje organizovana opoziciona grupa u Egiptu.

XS
SM
MD
LG