Linkovi

Vojnici očistili trg Tahrir


29. jula kairski trg Tahrir ponovo je bio poprište masovnih demonstracija, ovoga puta islamista koji su tražili državu u skladu sa islamskim zakonima

Egipatski vojnici silom su danas oterali demonstrante sa kairskog trga Tahrir, posle gotovo jednomesečnih demonstracija. Demonstranti su tražili brže sprovođenje reformi posle svrgavanja bivšeg predsednika Hisnija Mubaraka u februaru.

Očevici kažu da su vojnici obarali šatore i naterali stotine demonstranata u bekstvo. Nije poznato koliko je ljudi uhapšeno i povređeno tokom rasčišćavanja trga, koji je služio kao epicentar revolucije.

Očevici su izjavili za Glas Amerike da su vojnici ušli na trg iz dva pravca, a da su im se pridružili i neki civili gađajući demonstrante kamenjem.

Mnogi od demonstranata ranije su napustili trg zbog početka svetog muslimanskog meseca Ramazana.

Nekoliko stotina demonstranata ponovo je okupiralo trg Tahrir 8. jula, zahtevajući brže političke reforme. Demonstranti su pozivali privremene vojne upravljače da očisti vladin aparat od svih funkcionera koji su služili pod bivšim predsednikom Mubarakom i da izvedu pred sud odgovorne za nasilje i korupciju.

XS
SM
MD
LG