Linkovi

Egipat: Nevladine organizacije na udaru


Povređeni demonstranti u Egiptu

Egipatske humanitarne organizacije saopštile su da je vladajući vojni savet naredio upad u njihove prostorije juče kako bi se osvetio pro-demokratskim grupama.

Sjedinjene Države osudile su akciju, a portparolka Državnog sekretarijata pozvala je egipatsku vladu da odmah prekine takvo maltretiranje. „Sjedinjene Države su duboko zabrinute zato što su egipatske pravne i policijske snage upale u prostorije više nevladinih organizacija uključujući Nacionalni demokratski institut i Medjunarodni republikanski institut. Takva akcija nije u skladu sa bilateralnom saradnjom koju smo imali tokom niza godina“, izjavila je portparolka Viktorija Njuland.

Egipatske bezbednosne snage upale su juče u prostorije 17 nevladinih organizacija. Vlasti su navele da je to deo istrage povodom uloge stranog finansiranja u tekućim nemirima. Grupe za gradjanska prava u Egiptu tvrde da se trenutno vodi šira kampanja kako bi se diskreditovali oni koji kritikuju vojno rukovodstvo u zemlji. Oni su upade u prostorije nazvali bez presedana, taktikom koju nije koristila ni represivna vlada Hosnija Mubaraka.

XS
SM
MD
LG