Linkovi

Egipat: Ubedljivo vođstvo islamista


Egipatski islamisti vode na parlamentarnim izborima u toj zemlji
Egipatski islamisti vode na parlamentarnim izborima u toj zemlji

Nepotpuni rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora u Egiptu, pokazuju da islamističke stranke vode sa 65 odsto glasova na partijskim listama, što je više nego što se očekivalo i pokazuje da su liberalne partije u defanzivi. Rezultati koje je juče objavila egipatska Visoka izborna komisija, pokazuju da je u vođstvu Partija slobode i pravde Muslimansog bratstva, sa 36,6 odsto glasova, ispred tvrdokorne salafističke stranke Nur, sa 24,4 odsto.

Umerena islamistička partija Vasat je osvojila 4,3 odsto glasova. Liberalni Egipatski blok je osvojio 13,4 odsto glasova i nalazi se na trećem mestu. Prošlonedeljno glasanje će odrediti oko 30 odsto članova Donjeg doma koji ima 498 poslaničkih mesta. Egipćani se vraćaju na biračka mesta sutra, da glasaju u drugom krugu za 52 pojednična kandidata.

Predsednik Izborne komisije Abdel-Muaez Ibrahim izjavio je da je u prvom krugu izbora koji je obhvatio devet pokrajina, na glasanje izašao rekordan broj birača. Glasanje u preostalih 18 pokrajina će se obaviti tokom narednih nedelja u dve etape.

XS
SM
MD
LG