Linkovi

Nastavak glasanja u Egiptu


Drugi dan glasanja na izborima u Egiptu

Glasanje na prvim parlamentarnim izborima u Egiptu posle svrgavanja s vlasti bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka nastavlja se i danas, a posmatrači javljaju da je odziv juče bio visok i da se glasanje odvijalo u miroljubivoj atmosferi.

Glasači su satima stajali u redu ispred biračkih mesta. Mnogi kažu da im je to prvo glasanje u životu, a drugi izražavaju nadu da će ovi izbori, za razliku od onih u proteklim decenijama, imati značaj.

„Prisustvo naroda je veće, revolucija je imala svoj uticaj na sve ljude, mnogi dolaze. Pre ovih izbora, obično smo sedeli kod kuće znajući da će papir biti popunjen sa našim imenima i imenima pokojnika, tako da ovog puta imamo osećaj da je promena velika.“

Glasanje prate hiljade egipatskih sudija. U velikim gradovima Kairu i Aleiksandriji i sedam egipatskih pokrajina, odvija se prvi krug etapnog glasanja.

„Rekao bih da je dobro da svi Egipćani dožive prave izbore i daju svoj glas onima koji to zaslužuju i započnu novu eru demokratije.“

Američka ambasadorka u Kairu, An Paterson, juče je čestitala Egipćanima na izborima i visokom odzivu, dok je Državni sekretarijat u Vašingtonu saopštio da su početne vesti koje su pristizale o prvom danu izbora, bile „sasvim pozitivne“. Smatra se da će uticajno Muslimansko bratstvo, islamistički pokret zabranjen od 1950-ih godina, dobiti veću ulogu u zemlji koju vojska već gotovo šest decenija vodi kao autoritarnu svetovnu državu.

XS
SM
MD
LG