Linkovi

Egipat: Imenovan novi mandatar


Vojnici na trgu Tahrir u Kairu
Vojnici na trgu Tahrir u Kairu

Vrhovni vojni savet u Egiptu poverio je bivšem premijeru Kamalu Ganzuriju da formira nov vladu nakon što je kanibet premijera Esama Šarafa podne ostavku, preneli su egipatski mediji. Državne novine Al Ahram navode na svojoj internet stranici da se Ganzuri saglasio da vodi vladu nacionalnog spasa nakon sastanka sa liderom vojnog saveta Huseinom Tantavijem. Savet je takođe saopštio da će parlamentarni izbori biti održani kao što je i planirano, u ponedeljak, uprkos eskalaciji nasilja u kojem je poginulo najmanje 35 osoba. Vojska se prethodno izvinila za žrtve ovonedeljnih okršaja sa policijom.

U međuvremenu, održava se primirje na kairskom Trgu Tahrir, mestu žestokih sukoba policije i demonstranata, koji zahtevaju da vojni režim odmah napusti vlast. Demonstranti optužuju vojsku za nekontrolisanu upotrebu sile.

„Prišli su nam dok smo se molili, onda su nas zasuli suzavcem i počeli da pucaju dok smo bežali.“

Vojnici su metalnim šipkama i bodljikavom žicom razdvojili demonstrante od policije na mestima najžešćih sukoba. Vojni vrh je, pri tom, obećao da će privesti pravdi odgovorne za ubistva demonstranata.

„Učestvujem u protestima zato što sam uveren da naši glavni zahtevi nisu ispunjeni ni devet meseci posle revolucije. Sada zahtevamo uspostavljanje civilne prelazne vlade. Nećemo vojni režim, jer nemamo poverenje u njih i ne verujemo vojnom šefu kada kaže da će kroz šest meseci vlast predati civilima.“

U proteklim šestodnevnim sukobima na Trgu Tahrir, poginulo je najmanje 35 demonstranata. Nema nagoveštaja da će protesti prestati, iako je vojni vrh obećao da će ubrzati proces predaje vlasti civilima, kao i da će predsednički izbori biti održani do jula iduće godine. Zvaničnici su takođe obećali da će parlametarni izbori početi, kako je prvobitno bilo planirano, u ponedeljak, 28. novembra. Međutim, mnogi opozicioni lideri sve više sumnjaju u to.

XS
SM
MD
LG