Linkovi

Nasilni protesti u Kairu


Čovek povredjen u sukobima egipatske policije i demonstranata, Kairo, 20. novembar, 2011.
Čovek povredjen u sukobima egipatske policije i demonstranata, Kairo, 20. novembar, 2011.

Egipatska policija je i drugog dana bila primorana da upotrebi suzavac protiv hiljada učesnika antivladinih protesta koji pokušavaju da uspostave logor na Trgu Tahrir u Kairu, da bi izvršili pritisak na vojne vlasti da ubrzaju demokratske reforme.

Dopisnica Glasa Amerike je javila da su demonstranti danas pokušavali da pronađu zaklon od patrona suzavca američke proizvodnje, koje je policija koristila da bi ih rasterala. Nekoliko hiljada demonstranata je ipak uspelo da ostane na trgu, sačuva podignute šatore i blokira saobraćaj. Veće grupe demonstranata pokušavaju da se probiju do trga, ali ih policija potiskuje. Ljutita masa je danas napala dopisnicu Glasa Amerike i njenu ekipu, dok su snimali dolazak policije na Trg Tahrir.

Demonstranti su pokušali da otmu kamere Glasa Amerike, a potom su udarali automobil i pratili motociklom našu ekipu koja je nastojala da se udalji. Na sreću, niko nije povređen. Policija je juče nakratko oterala demonstrante sa Trga Tahrir uz pomoć gumenih metaka, suzavca i pendreka, dok su neki demonstranti gađali policiju komadima betona izvađenih iz pločnika i zapalili policijsko vozilo.

Funkcioneri egipatskog Ministarstva zdravlja su saopštili da je danas poginulo troje demonstranata, čime se broj žrtava u dvodnevnim nemirima popeo na pet. 676 osoba je ranjeno, među kojima su i desetine policajaca i nekoliko novinara. Egipatska policija je juče takođe pokušavala da uguši antivladine proteste u Aleksandriji i Suecu.

XS
SM
MD
LG