Linkovi

Egipat smenio pripadnike policije


Demonstracije u Kairu, Egipat

Egipat je danas saopštio da smenjuje oko 600 pripadnika policije u očiglednom nastojanju da izadje u susret demonstrantima koji su se regrupisali prošle nedelje.

Nezavisno od toga, prelazna vlada najavila je da se parlamentarni izbori zakazani za septembar odlažu za maksimalno dva meseca.

Do ovih saopštenja došlo je pošto su hiljade aktivista u petak širom zemlje započele nove proteste, dok su neki od njih obećali da će ostati na trgu Tahrir dok se njihovim zahtevima ne izadje u susret.

Demonstranti apeluju na vladu da ubrza ritam reformi akcijama koje obuhvataju smenjivanje pripadnika policije i vladinih funkcionera iz bivše Mubarakove ere.

Mnistarstvo unutrašnjih poslova danas je saopštilo da je medju smenjenim policajcima 37 optuženo za ubistva demonstranta tokom anti-vladinog ustanka koji je doveo do Mubarakove ostavke u februaru.

Odlaganje parlamentarnih izbora neki smatraju za pokušaj da se izadje u susret nekim demonstrantima koji kažu da im je potrebno više vremena da pripreme svoje kandidate.

XS
SM
MD
LG