Linkovi

Suđenje NVO službenicima u Egiptu


Policajci ispred kaveza u kojem su egipatski službenici nekoliko pro-demokratskih grupa tokom sudjenja u Kairu, Egipat, 26. februar, 2012.
Policajci ispred kaveza u kojem su egipatski službenici nekoliko pro-demokratskih grupa tokom sudjenja u Kairu, Egipat, 26. februar, 2012.

U Kairu je danas počelo suđenje grupi od 16 Amerikanaca i još 27 drugih službenika stranih nevladinih organizacija, koje preti da ugrozi veze Kaira i Vašingtona i američku godišnju vojnu pomoć u iznosu od milijardu i 300 miliona dolara. Sudija Mahmud Muhamed Šukri je predsedavao današnjom haotčnom sednicom, pre nego što je odložio suđenje za 26. april.

Televizijski novinari su ga odmah okružili, a jedan funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova je zapretio da će da ih odstrani iz sudnice. Trinaest optuženih Egipćana koji su izvedeni pred sud, oslobođeni su do narednog pretresa. Svim optuženim je zabranjen odlazak iz Egipta, a neki od optuženih američkih državljana su potražili utočište u američkoj ambasadi u Kairu.

Ostali su otišli iz Egipta pre zabrane. 43 optužena – među kojima je i sin američkog sekretara za transport Reja Lahuda – optuženi su za nedozvoljeno finansiranje iz inostranstva, političku delatnost koja nije povezana sa njihovim radom na razvoju civilnog društva i delovanje bez neophodnih dozvola.

Organizacije tvrde da su dugo pokušavale da dobiju dozvole za rad. Američka državna sekretarka Hilari Klinton je danas u Maroku izjavila da američk funkcioneri procenjuju najnoviji razvoj situacije. Obamina administracija je saopštila da vodi „intenzivne razgovore“ sa Egiptom o rešenju problema. Osim 16 Amerikanaca i 16 Egipćana, među optuženima su Nemci, Palestinci, Srbi i Jordanci.

XS
SM
MD
LG