Linkovi

Problemi sirijskih izbeglica u Egiptu


Sirijske izbeglice
Sirijske izbeglice

Nemiri u Egiptu pogodili su i, kako se procenjuje, nekoliko stotina hiljada Sirijaca koji su mislili da će tamo pronaći utočište.

Sirijski izbeglica, Vael Mustafa, došao je prošle godine u Kairo i u roku od nekoliko meseci pronašao posao, stan i bio u stanju da izdržava širu porodicu.

„Ovde je sve lako. Ljudi su jednostavni. Lako je pronaći posao. Bilo je lako preseliti se ovde.“

To više nije slučaj. Dva meseca posle našeg razgovora, predsednik Mohamed Morsi, veliki pobornik sirijske opozicije, zbačen je sa vlasti.

Po odlasku Morsija, neki Egipćani nas više ne vide kao dobar, već kao loš svet.“

Njegov biznis, kaže on, trpi zbog toga. Takodje prethodna velikodušnost, pristup zdravstvenoj nezi i školskom sistemu se sada preispituju. Sirijci, svojevremeno pozdravljani kao istorijski saveznici koji su podržavali narodni ustanak poput onog u Egiptu, dovode se u vezu sa Morsijem u jeku napada na njegovo Muslimansko bratstvo.

Sirijski aktivista Haitam Al Maleh kaže da je policija uhapsila ili premlatila na ulicama stotine Sirijaca, dok su drugi deportovani. Državni mediji, kaže on, dodatno pogoršavaju stvari.

Neki mediji veoma loše izveštavaju o nama tvrdeći da smo mi teroristi poput Muslimanskog bratstva. Slobodnu sirijsku armiju čine teroristi.“

Egipatska vlada je takodje uvela stroge nove propise za vize, što otežava Sirijcima ulazak u Egipat.

„Sirijci su došli u Egipat i njihove porodice će doći za njima. Medjutim, sada to nije moguće i stoga oni ostaju u Libanu, Turskoj ili Siriji. Neki se i vraćaju u Siriju.“

čak i dok su suočeni sa mogućom intervencijom spolja.

Mustafa, iz ratom razorenih predgradja Damaska, do pre nekoliko meseci se nije bavio sirijskom politikom. Sada očajnički želi da sirijska vlada padne.

„Treba nam neko da reši ovaj problem. Možda Amerika to može. Ne znamo, ali smo svakako uplašeni. Strahujemo za narod, za zemlju.“

Bez obzira da li će biti intervencije, Mustafa nema nameru da se vraća. I uprkos, kako kaže, svojim veoma dobrim egipatskim susedima, ne planira ni da ostane u Egiptu. Nedavno je počeo da podnosi molbe za vize u Sjedinjenim Državama i evropskim zemljama.
XS
SM
MD
LG