Linkovi

Egipatska vlada u ratu protiv terorista


Mohamed Badr, kamerman katarske televizije Al Džazira, uhapšen je sa četvoricom stranih državljana u Kairu pod optužbom da pomaže jednoj terorističkoj organizaciji i širi lažne vesti koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost.
Mohamed Badr, kamerman katarske televizije Al Džazira, uhapšen je sa četvoricom stranih državljana u Kairu pod optužbom da pomaže jednoj terorističkoj organizaciji i širi lažne vesti koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost.

Dok je vlada u Kairu proglasila rat protiv terorizma, neki aktivisti smatraju da svojim ponašanjem vlada samo rasplamsava nasilje.

Nakon pada bivšeg egipatskog predsednika Mohamada Morsija, ekstremistička grupa Ansar Beit al Makdis se našla na dnevnom redu egipatskih službi bezbednosti. Neki analitičari, međutim upozoravaju da vezivanjem Morsijevog pokreta Muslimansko bratstvo sa pomenutom militantnom grupom na Sinaju, egipatska vlada rizikuje da rasplamsa umesto da obuzda terorizam.

Egipatska vlada proglasila je rat protiv terorizma. Po definiciji to znači da su teroristi tu. Ansar Beit Makdis, ili Sledbenici Jerusalima, jedna je od nekoliko džihadističkih grupa baziranih na Sinaju gde vlada bezakonje. Inspirisana al Kaidom, grupa vrši raketne napade na Izrael. Međutim, mete su uglavnom domaće.

Od neuspelog napada na plovne linije Sueckog kanala … do oborenih vojnih helikoptera na Sinaju, sofisticirano oružje koje koriste uznemirilo je mnoge.
Kao i njihova pojava u srcu Egipta: kao što su decembarski bombaški napad na policijsku stanicu u Mansuru i prošlomesečna serija bombaških napada u Kairu.

Ansar Beit al Makdis je dobio naziv “najrazočaranije terorističke grupe na svetu”, preuzimajući odgovornost za bombaške napade, da bi egipatska vlada odgovornost pripisala Muslimanskom bratstvu.

Egipatske vlasti proglasile su Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom posle bombašakog napada na Mansur, mada nisu ponudile i ubedljive dokaze o povezanosti Bratstva.

Neki ukazuju na akcije svrgnutog predsednika i člana Bratstva, Mohamada Morsija, tokom njegove jednogodišnje vladavine.

Eskpert za bezbednost, Sameh Seif al Jazal osuđuje Morsijevo amnestiranje zatvorenih terorista i puštanje drugih u zemlju, kao i povećan broja napada džihadista dok je Morsi bio predsednik.

“Dozvolio je da dodju i da ostanu na Sinaju. Zašto? Zato što su ga ubedili da mogu biti njegova druga linija fronta ukoliko se bude nešto desilo njemu ili njegovom Muslimanskom bratstvu.”

Međutim, mnoge od tih veza nisu tako jasne. Još je manje jasno hapšenje drugih, kao što su novinari i studenti na demonstracijama. Politički aktivista Vael Halil tvrdi da bi sadašnji vladin kurs mogao da podstiče dalji terorizam.

“Pucanje na demostrante i nekontrolisano hapšenje kao jedini odgovor samo stvara povoljnu klimu za teroriste.”

I dok sve više stranih boraca navodno pristiže na Sinaj, egipatskoj vladi - kao i sirijskoj pre nje – biće neophodno da obezbedi što veći broj ljudi na svojoj strani.
XS
SM
MD
LG