Linkovi

Uspešni vanškolski programi za siromašnu decu u prestonici SAD

  • Kris Simkins

Stiv Park, osnivač programa "Litl Lajts"

Državne škole u Vašingtonu su među najgorima u zemlji, a uspeh učenika je najslabiji. Samo jedan od tri učenika u državnim školama u Vašingtonu završi srednju školu. Većina učenika u prestoničkom školskom sistemu su Afroamerikanci, koji mahom potiču iz siromašnih porodica.

Neprofitna organizacija „Little Lights Urban Ministries pomaže siromašnim đacima da budu bolji u školi i uspešniji u životu.

Postoje deca kojoj treba velika pomoć u školi...

Deca vide hroničnu nezaposlenost i vide da mnogi njihovi rođaci nisu u stanju da zarade za pristojan život ili da se upišu na fakultet, tako da pokušavamo da im pomognemo koliko god možemo“, kaže Stiv Park.

On je 1995. osnovao neprofitnu organizaciju „Little Lights Urban Ministries“, koja u okviru vašingtonskog projekta socijalnog stanovanja nudi besplatne vanškolske časove i rekreacione programe za afroameričku decu okruženu siromaštvom i kriminalom.

Đaci dolaze ovde da uče i da se igraju u bezbednom okruženju. Četiri dana nedeljno imaju privatne časove koji im pomaže u čitanju i matematici. Park kaže da ovi đaci, poput mnogih u državnim školama u Vašingtonu, imaju loše ocene.

Kada provedu u ovom programu dve ili tri godine, većina dece postiže bolje rezultate i dobija bolje ocene.“

Pored podučavanja, ova organizacija nudi i časove veronauke, sa naglaskom na poštenju, saosećanju i međusobnom poštovanju, kaže učitelj - volonter Alister Henri.

Pokazujete im ili oblikujete različite načine života. U našu zajednicu dolaze ljudi iz različitih sredina, koji onda pokazuju deci da imaju mnogo mogućnosti i da nisu žrtve.

Tek svaki treći djak iz državnih škola u prestonici završi srednju školu.
Tek svaki treći djak iz državnih škola u prestonici završi srednju školu.

Park kaže da se rezultati dece koja provedu dve ili tri godine u ovoj organizaciji znatno poboljšaju.

Deca i mladi koja postignu najbolje rezultate su oni koji ostaju u kontaktu sa nama kroz celu osnovnu i srednju školu, pa čak i dalje.“

Dvadesetdvogodišnji Dvejn Braun je na završnoj godini fakulteta. On je prvi put došao u „LIttle Lights“ 1998. Kaže da je uspešan u školi, ali da treba još mnogo da postigne.

„Iako sam još na fakultetu i tek treba da diplomiram, želim da napredujem. Kada budem osetio da sam pobedio statistiku, moći ću da se vratim i pomognem svojoj zajednici kao što je ona meni.“

„Little Lights“ ima i pripravnički program, u kojem srednjoškolci za uzvrat rade sa mlađom decom.

Među tim pripravncima je i Sijera Piterson, koja je pohađala „Little Lights“. Ona dobija dobre ocene i veruje u bolju budućnost.

Kada završim srednju školu, ići ću na višu. Još nisam odlučila gde, ali ću posle toga da upišem prava. Želim da budem advokat.

To je ono što i Park želi da čuje.

To je poruka koju želimo da šaljemo svakog dana. Nismo odustali od vas, brinemo o vama i spremni smo da potrošimo vreme i energiju da vam obezbedimo dobru praktičnu pomoć oko domaćih zadataka, pa čak i brižni odnos.“

Park veruje da takav odnos učvršćuje poverenje i istovremeno pokazuje deci da ih uspeh u školi vodi ka životu punom mogućnosti.

XS
SM
MD
LG