Linkovi

U Ekvadoru produženo vanredno stanje


Vojne snage ispred predsedničke palate, 1. oktobar 2010.
Vojne snage ispred predsedničke palate, 1. oktobar 2010.

Ekvadorska vlada saopštila je da će u zemlji ostati na snazi vanredno stanje i da će poslove održavanja bezbednosti preuzeti vojska, dan pošto su pripadnici oružanih snaga zaštitili predsednika Rafaela Koreu od pobunjenih policajaca.

Predsednik Korea je rekao da ta pobuna nije bila običan protest, već pokušaj svrgavanja njegove vlade. Policajci, gnevni zbog vladinih mera za smanjenje policijskih beneficija, preuzeli su kontrolu nad najvećim aerodromom i blokirali glavne puteve.

Korea je optužio pristalice bivšeg predsednika, Lusija Gutiereza, za podstrekivanje nasilja, ali Gutierez je odbacio tu optužbu.

Predsednik Ekvadora bio je nekoliko sati zatvoren u zgradi jedne bolnice, sve dok vojnici nisu kasno sinoć zauzeli zgradu. Predsednik je pod šlemom i sa gas maskom izveden iz zgrade u invalidskim kolicima.

Po povratku u predsedničku rezidenciju, Korea je pred grupom oduševljenih pristalica izrazio zahvalnost onima koji su se suprotstavili pobunjenicima.

Ekvadorski šef policije, Fredi Martinez, podneo je danas ostavku jer nije uspeo da zaustavi pobunu. Javni red i mir sada osigurava vojska, a građanska prava su suspendovana.

XS
SM
MD
LG