Linkovi

"Zlatna groznica" na američkim zabavama


"Zlatna groznica" na američkim zabavama

Dok vrednosti svetskih finansijskih tržišta variraju, zainteresovanost za zlato je sve veća. Tokom poslednjih nekoliko godina sve više investitora i običnih građana počeli su da ulažu u ovaj dragoceni metal, a sa porastom interesovanja porasla je i popularnost tzv. „zlatnih zabava“ na kojima učesnici menjaju svoje blago za gotovinu.

Ova transakcija stara je vekovima...Prodavanje zlata datira iz vremena kada je privreda bila dosta elementarnija.
“Imam mašinu za testiranje zlata, koja mi pokazuje koliko ima karata”, kaže Siska Juribi, koja kupuje zlato za kompaniju pod nazivom "Moja zlatna zabava."

“Cene su bazirane na vrednosti zlata na berzi tog dana ili dan pre”, objašnjava Juribi.

Dok neki imaju tendenciju da sakupljaju zlato, ove žene su došle da ga prodaju. “Zlatne zabave” su vesela okupljanja gde okupljeni uživaju u vinu i razgovoru, ali i u obavljanju posla.

Donela sam stare minđuše koje sam dobila od roditelja kada sam bila mlađa i nakit koji su mi poklonili bivši momci”, priča Suzan Džonson.

Dok Siska računa cenu, tenzija raste. “Ukupno 243 dolara i 96 centi”, saopštava na kraju Juribi, a Džonson zadovoljno trlja ruke.

Još od ekonomske recesije 2008, investitori su počeli da kupuju zlato kako bi zaštitili svoju imovinu. Sa porastom cena zlata, raste i profit “Moje zlatne zabave”.

Na kraju svi zarade. Oni odu odavde sa novcem u džepu umesto da ga potroše”, konstatuje Siska Juribi.

Džastina Bakls je donela na prodaju minđuše i nekoliko ogrlica i zaradiće 109 dolara.

“Uzbuđena sam, jer mi taj nakit nije ništa značio. Nisam ga nosila, a neki delovi su bili polomljeni ili izgubljeni”.

Niko od gostiju nije planirao da sačuva svoje minđuše. Nekoliko njih su razgledali srebrni nakit u drugoj prostoriji, gde su Juribine kolege pravile srebrnu zabavu.

Ana Šajburg međutim nije uspela da proda par naušnica koje je dobila od bivšeg dečka.

“Nisu zlatne. Moram da ih bacim. Lažne su baš kao što je i naša veza bila”, zaključila je Šajburg.

XS
SM
MD
LG