Linkovi

SAD teže da privuku veći broj turista iz Kine


Kineski turisti spremni za obilazak sveta

Svake godine širom sveta bude više od milijarde međunardonih turističkih putovanja, a Ujedinjnene nacije tvrde da potrošnja tih turista pospešuje globalnu ekonomiju. Mnogi od njih potiču iz sve obimnije srednje klase u zemljama poput Brazila, Indije i Kine.

Sjedinjene Države je prošle godine posetilo milion i osam stotina hiljada kineskih turista, a u toku je kampanja da se privuče još veći broj njih.

Zvezda kantri muzike Rozen Keš peva o delovima SAD koje potencijalni posetioci nisu videli u filmovima ili ih ne znaju iz popularne muzike. Taj spot je deo reklamne kampanje turističke industrije i vlade sa ciljem da se zaintrigiraju potencijalni posetioci i privuče veći broj njih da posete zemlju. Kris Tompson je na čelu organizacije „Brand USA“.

„U Sjedinjenim Državama ima toliko mnogo više stvari o kojima trenutno ništa ne znaju. Bilo šta da ih interesuje mi to možemo ponuditi na način kako samo Amerika može“.

Prisustvo na internetu i televiziji je važno, jer turistička industrija direktno izdržava skoro osam miliona američkih radnih mesta i utiče na milione drugih ljudi.

Kampanja promoviše mnoge gradove, uključujući i Njujork.

Na drugom kraju zemlje, ova reklama na kineskom jeziku promoviše lepotu, kulturu i šoping u San Francisku.

Kineski turisti potroše oko 6.000 dolara za posetu SAD, što je više od gostiju iz drugih zemalja. Razlog za to su kineski postojani ekonomski rast, sve jača valuta i širenje bogatstva, kaže Danijel Šen, predsednik kompanije „Lion Tours“.

„Šoping je neizbežna stvar za Kineze i kada član porodice putuje u inostranstvo uvek nešto donese kući. Kad se vrate, daju poklone porodici, prijateljima, pa čak i kolegama“.

Šen kaže da je sporazum između Kine i SAD olakšao Kinezima da dolaze i ističe da čuje sve manje žalbi povodom viza, ili dugih redova na aerodromu, koji su svojevremeno nervirali posetioce.

A posetioci, poput ovih U Vašingtonu, stiču precizniju sliku o SAD.

„O celim Sjedinjenim Državama, ne samo gradovima poput onih iz holivudskih filmova, ili divljem zapadu, gde ljudi nose oružje i pucaju na ulici“. kaže Danijel Šen, iz kompanije Lion Tours.

Američke turističke službe trenutno rade na pravljenju filma o američkim nacionalnim parkovima u specijalnom IMAX formatu super-visoke rezolucije. Nadaju da će sve to završiti do proslave stote godišnjice tih zaštićenih mesta, koja će biti obeležena u avgustu 2016.

XS
SM
MD
LG