Linkovi

Stanovnici 'kuće list' energetski nezavisni


Podignuta u jednom od "najzelenijih" delova Italije, u regionu Marke, takozvana "kuća list" ne ispušta ni malo ugljendioksida i u potpunosti se oslanja na čiste, obnovljive izvore energije. Najsavremenija tehnološka rešenja omogućavaju njenim stanovnicima totalnu energetsku nezavisnost.

Žuta zgrada u stvari je "najzelenija" u kraju jer se vlasnici šest stanova u njoj u potpunosti snabdevaju energijom iz obnovljivih izvora.

Od modernih fotoelektričnih ćelija do tradicionalnih metoda grejanja i hlađenja, "kuća list" prikazuje kako izgleda živeti na ekološki način.

Kao prvo okrenuta je jugu, kako bi zimi primala najviše sunčeve energije. Efikasna termička izolacija omogućava zadržavanje toplote zimi, a odbijanje leti.

Juna 2008. u nju se uselilo osmoro ljudi zaposlenih u kompanija Loćoni grupa, specijalizovanoj za energetiku. Jedan od njenih stanovnika je inženjer Davide Nardi Ćezarini.

"Struju dobijamo iz solarnih panela na krovu. Mnogo energije uštedimo pomoću optimalne izolacije u zidovima, dok na južnoj fasadi imamo specijalno staklo koje propušta solarnu radijaciju u kuću", kaže Ćezarini.

Krovni paneli od 150 kvadrata proizvode maksimalno 20 kilovata struje, dok solarna grejna tela za vodu obezbeđuju 63 odsto potreba za toplom vodom.

Ispod poda ugrađeni su radijatori kroz koje leti struji hladna, a zimi topla voda, pa je u stanovima uvek prijatno. Geotermalna toplotna pumpa takođe učestvuje u grejanju i hlađenju kuće.

Sistem za provetravanje opremljen je filterima i senzorima koji mere temperaturu, količinu ugljendioksida i vlažnost vazduha koji dolazi spolja.

"Potrošnju struje i klimu možemo da pratimo na monitoru. Na primer, možemo da pratimo potrošnju struje svakog uređaja, kao što su mašina za pranje posuđa ili mašina za pranje veša", kaže inženjer Ćezarini.

Kišnica, koja se skuplja u rezervoaru van kuće, smanjuje potrošnju vode iz mreže za 69 odsto. Pošto se filtrira, ta voda dolazi direktno u slavine i može da se koristi i za piće.

Justine Tempesta, koja živi u "kući listu" već dve godine, kaže da joj je ona pomogla da postane svesna svoje prirodne okoline.

"Interesantno je koliko vas život u ovoj kući čini svesnim njene potrošnje. Moguće je pratiti ukupnu potrošnju u stanu i potrošnju pojedinačnih uređaja, što vas navodi da podešavate svoje ponašanje", kaže Tempesta.

Niz solarnih cevi sprovodi dnevnu svetlost od krova do soba bez prozora, smanjujući potrebu za veštačkim svetlom.

Mozak "kuće list" je postrojenje u prizemlju iz koga se struja, hladna i topla voda i prečišćeni vazduh razvode po njenim stanovima. Tu se stiču podaci iz više od hiljadu senzora posejanih po kući.

Prema organizaciji "Vorld vajd fond", na klasične kuće i zgrade otpada oko 30 odsto emisije ugljendioksida. Italijanska "kuća list" predstavlja laboratoriju za proučavanje eko-kompatibilnih kuća.

Cena stanova u njoj kretala se oko 250 hiljada eura, ili oko 20 odsto više od tradicionalnih stanova iste kvadrature. Ali stručnjaci kažu da će uštede u energiji nadoknaditi tu razliku za svega 8 godina.

XS
SM
MD
LG