Linkovi

Keri: Porast totalitarizma širom sveta


Američki državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar, Džon Keri, upozorio je evropske kolege na opasnosti od porasta totalitarizma u Evropi i širom sveta.

Na današnjem sastanku ministarskog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koji je održan Hamburgu u Nemačkoj, Džon Keri je rekao da porast totalitarnog razmišljanja prate pomanjkanje ljudskih prava, restrikcije nezavisnih medija i povećanje netolerancije i zločina iz mržnje. Keri je rekao da porast totalitarizma predstavlja odstupanje od demokratskih principa, otvorenosti i slobode :

“ Svi vidimo šta se dešava - korupcija raste u previše zemalja. Povećanje totalitarizma, pokušaji nekih lidera da izmene ustav da bi učvrstili vlast, širenje neistine putem novih medijskih platformi i tortura koja se podržava u nekim oblastima. Želim da naglasim da – netrpeljivost, ugnjetavanje i ućutkivanje onih koji se ne slažu, za nas nikako ne može da bude novi standard. Svaki korak ka smanjivanje osnovnih sloboda, u stvari je neprihvatljivi deo puta ka tiraniji. “

Keri je dodao da sukob u Ukrajini i okupacija Krima traju predugo i zatražio je od OEBS-a da nastavi pokušaje da pregovara o mirnom rešenju tih pitanja. Dodao je da okončanje kratkoročnog nasilja ne sme da zamagli dugoročne potrebe Ukrajine da uspostavi uspešnu demokratiju.

Na dvodnevnom sastanku OEBSA učestvovali su ministri spoljnih poslova 57 zemalja, članica organizacije.

XS
SM
MD
LG