Linkovi

Keri sa afričkim liderima o Južnom Sudanu


Američki državni sekretar Džon Keri tokom posete Africi
Američki državni sekretar Džon Keri tokom posete Africi

Američki državni sekretar Džon Keri je doputovao u Najrobi, u Keniji, gde se sastao sa istočnoafričkim ministrima inostranih poslova radi razgovora o načinima da se spreči ponovno izbijanje gradjanskog rata u susednom Južnom Sudanu.

Keri se prvo sastao sa kenijskim predsednikom Uhuru Kenijatom. On se potom pridružio kenijskom ministru inostranih poslova Amini Mohamed i drugim regionalnim ministrima radi razgovora o tome kako održati mir u toj najmladjoj zemlji na svetu. Nakon sastanka Keri je rekao da je postignuta opšta saglasnost o tome šta bi trebalo postići u Južnom Sudanu.

“Najvažnije u Južnom Sudanu jeste da se ponovo oživi celokupni politički proces i da se sprovedu reforme iznete u sporazumu o mirovnom procesu, kako bi ova mlada zemlja mogla da podigne ekonomiju, formira efikasne bezbednosne strukture i okonča sektaške podele i sukobe.”

Keri i ministri su se složili o potrebi da se krene napred sa idejom o regionalnim zaštitnim snagama u okviru mirovne misije Ujedinjenih nacija u Južnom Sudanu. On je naglasio da bi te snage štitile gradjane Južnog Sudana i obezbedile slobodu kretanja.

Američki državni sekretar je takodje najavio novu humanitarnu pomoć za Južni Sudan u vrednosti od 138 miliona dolara i dodao da Sjedinjene Države neće nastaviti tu pomoć ukoliko vlada ne osigura bezbednost svojih gradjana.

XS
SM
MD
LG