Linkovi

Kampanja Džeba Buša u nevolji


Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, bivši guverner Floride Džeb Buš, na skupu u Tampi na Floridi.
Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, bivši guverner Floride Džeb Buš, na skupu u Tampi na Floridi.

Republikanski predsednički pretendent Džeb Buš, za kojeg se verovalo da će biti favorit za stranačku predsedničku nominaciju, sada se našao u situaciji da se bori za opstanak svoje kampanje.

Džeb Buš pokušava da pridobije birače, jednog po jednog u državi Nju Hempšir, u nastojanju da se oporavi od nastupa na debati koji je razočarao čak i njegove pristalice.

“Nisu bitni likovi na pozornici. Nije reč o glumi, već o liderstvu. A zemlji je sada potreban lider koji zna da ujedini”, poručuje Buš.

Dok je svojeveremeno, kao guverner Floride, Buš držao senatora Marka Rubija pod svojim okriljem, tokom debate je počeo da ga kritikuje što sve više izostaje prilikom glasanja u Senatu.

"Marko, kada si se prijavio za ovo, postoji šestogodišnji mandat i trebalo bi da se pojavljuješ na poslu".

Rubio je oštro uzvratio.

“Jedini razlog što to kažeš je zbog toga što se takmičimo za isti položaj i neko te je ubedio da će ti pomoći ako me napadaš”.

Buš je dugo bio smatran favoritom republikanskog establišmenta. Međutim, ankete pokazuju da njegova popularnost opada, dok raste popularnost takozvanih autsajdera, Donalda Tranpa i Bena Karsona, Buš je nedavno rešio da smanji troškove i osoblje svoje kampanje, Njegova frustracija je očigledna.

"Postoji mnogo interesantnijih, boljih stvari koje mogu da radim umesto da sedim, očajavam, slušam kako me ljudi demonizuju i da im uzvraćam na isti način. To je besmislica. Birajte Trampa ako vam to prija.”

Uprkos poznatom prezimenu, Bušu ne polazi za rukom da animira glasače, kaže Alan Lihtman, poznavalac istorije američkih presednika.

“Džeb Buš vodi jednu od najgorih predsedničkih kampanja u savremenoj istoriji. On ne samo što pravi greške, već kao da ga ništa uopšte ne zanima. Nije svež, ni pronicljiv, niti privlačan.”

Zbunjene su i pristalice Buša, kao što je bivši kongresmen Vin Veber

“Istina je da u ovom trenutku on nije u skladu sa raspoloženjem javnosti. Mi, njegove pristalice, verovali smo da će do sada izbiti na vrh kao favorit, ali nije.”

Međutim, s obzirom na prezime i bogate prijatelje-donatore, Buš još ima vremena da povede, smatra strateg Džon Fieri.

“Ne bih Džeba otpisao. On ima puno novca, veliki Superpak koji ga podžrava i veliku organizaciju, kao nijedan drugi pretendent.”

Buš se nada da će tokom ove nedelje moći da restartuje svoju kampanju u državama, u kojima se održavaju prvi primarni izbori.

XS
SM
MD
LG