Linkovi

Nastavak sudjenja holandskom zakonodavcu


Gert Vajlders, lider holandske Stranke slobode, u sudnici u Amsterdamu 14. februar, 2011.
Gert Vajlders, lider holandske Stranke slobode, u sudnici u Amsterdamu 14. februar, 2011.

Sud u Amsterdamu odlučio je da će se sudjenje holandskom političaru Gertu Vajldersu, zbog izjava koje podstiču mržnju, nastaviti i da će novi sudija saslušati primedbe odbrane u ovom slučaju.

Preliminarne argumente već je saslušalo drugo sudsko veće prošle godine, ali je naredjeno ponovno sudjenje zbog moguće sudske pristrasnosti protiv Vajldersa. Holandski zakonodavac optužen je za podsticanje mržnje i diskriminaciju protiv muslimana i drugih nezapadnjačkih grupa, kada je uporedio Islam sa fašizmom i pozvao na zabranu muslimanske svete knjige Korana.

Vajlders kaže da nije govorio o muslimanima već o islamskoj religiji i Koranu. On tvrdi da su njegove izjave u okviru njegovih prava u skladu sa holandskim zakonima o slobodi govora i da mu je dužnost da govori o islamu koji on naziva „ideologijom zla.“

Ukoliko sudije prihvate argumente koje iznosi Vajlders, njegov slučaj će biti obustavljen. U suprotnom, sudjenje će se nastaviti i Vajldersu će biti dopušteno da ispita samo neke od svedoka koje želi da pozove u ime odbrane. Medju njima je osudjeni ubica Mohamed Bojeri, koji je, pre sedam godina, ubio reditelja Tea Van Goga. Valjders iznosi argument da je Bojeri „živi dokaz“ da islam vodi ka nasilju.

XS
SM
MD
LG