Linkovi

Verbalni rat Donalda Trampa i Hilari Klinton


Predsednički kandidati Donald Tramp i Hilari Klinton
Predsednički kandidati Donald Tramp i Hilari Klinton

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da republikanac Donald Tramp po popularnosti zaostaje u duelu sa demokratkinjom Hilari Klinton u trci za Belu kuću na izborima u novembru. Tramp se bori da prevaziđe nekoliko poslednjih kontroverzi, dok zaostaje za Klinton i u prikupljanju sredstava i organizaciji izborne kampanje. Tramp istovremeno pojačava napade na Klinton.

Pristalice i protivnici Donalda Trumpa raspravljaju o imigraciji ispred zgrade u kojoj se održava izborni miting republikanskog predsedničkog pretendenta u blizini Hjustona.

Bez obzira gde Tramp ide, slede ga gomile pristalica, ali i kritičara. Dok se bori da ujedini republikance oko svoje nominacije, Tramp ne skreće pažnju sa protivnice Hilari Klinton. Tramp je juče pred svojim pristalicama u Njujorku, bivšu državnu sekretarku nazvao “svetskim lažovom”.

"Ni jedan državni sekretar dosada nije pravio više grešaka na više mesta od Hilari Kllinton. Njene odluke šire smrt, razaranje i terorizam.”

Ali i Klinton pojačava napade na Trampa, ne samo u vezi sa spoljnom politikom, već i na planu ekonomije.

“Svaki dan vidimo koliko je Tramp nepromišljen i nerazuman. Još se time i ponosi. Ima pravo na takav izbor, ali ne i kada traži da bude naš predsednik, Tada je izbor na nama.”

Brojni Republikanski lideri ostaju kritični prema Trampu. Međutim, do sada ga je mali broj birača napustilo, kaže Kajl Kondik.

“Oni ne mogu da veruju Trampu, niti mogu da budu sigurni da će ostvariti njihove prioritete, ukoliko zaista bude izabran. Čini mi se da republikanci prave kalkulaciju da u borbi sa dva zla, on makar nosi ime republikanca.”

Ali Tramp mora dosta toga da uradi da bi se transformisao u legitimnog kandidata na predsedničkim izborima, smatra republikanski analitičar Skot Fokner.

“Mora da privuče širu publiku i u većoj meri angažuje američku javnost; da ih uveri da im je u interesu njegov izborni uspeh. Vešto je iskorisio nezadovljstvo birača, Sada je vreme da pokrene njihov idealizam. “

Najnovije ankete daju prednost Klinton. Ali oni takođe ukazuju na želju za promenama, što bi moglo da pomogne Trampu, kaže analitičar Lara Braun.

"Tu je i krajnje očajanje i osećaj mnogih Amerikanaca da, ne samo da naš sistem više ne funkcioniše, nego da ih, bez obzira što pokušavaju da prenesu tu poruku Vašingtonu, Vašington ne sluša."

Najbolja prilika za Trampa da ispravi svoju kampanju možda stiže idućeg meseca na konvenciji Republikanske stranke u Klivlendu – bez obzira što neki od njegovih stranačkih delegata i dalje pokušavaju da mu uskrate nominaciju.

XS
SM
MD
LG