Linkovi

Đukanović uvredio prosvetne radnike


ARHIVA - Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović

Bivši crnogorski premijer, a sada lider najjače stranke Milo Đukanović optužio je prosvetne radnike u Crnoj Gori da se obrazvanjem bave iako im to nije primarni poziv i da je jedan od ključnih deficita u crnogorskom društvu – znanje. Izjavu Đukanovića većina prosvjetnih radnika doživjela je kao uvredu.

On je to saopštio na sjednici Savjeta za praćenje izbornog programa DPS-a, čija je tema "Obrazovanje i nauka-najbolja investicija u budućnost".

"Društva kakvo je crnogorsko i društva u razvoju imaju dodatne obaveze. Nije nikakva tajna da društva na onom nivou razvijenosti na kojem se danas nalazi crnogorsko imaju već značajno zaostajanje za razvijenim evropskim zemljama. Ova društva su dodatno pogođena procesima kroz koja smo morali da prođemo tokom posljednjih decenija", rekao je lider DPS-a.

Tranzicija je, kako je dodao, proces u kojem nestaje jedan sistem vrijednosti, a drugi se tek nazire. Zato bismo, kazao je, morali da odgovorimo imamo li kapacitet da smanjimo deficite u društvu, od kojih je klučni – znanje.

"Sa nestankom tog sistema vrijednosti nažalost su nestale i neke markantne konstante moralnog i ukupnog društvenog modela razvoja crnogorskog društva", naveo je Đukanović.

Đukanović je kazao da se taj poziv mora učiniti atraktivnim kako bi se obrazovanjem bavili najbolji.

On je poručio da su Crnoj Gori potrebni konkurentni pojedinci kako bi bila konkurentno društvo.

"Cjelokupan sistem obrazovanja zaslužuje našu pažnju, kako i šta možemo da učinimo da popravimo poziciju obrazovanja", kazao je Đukanović.

Premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković kazao je da je Vlada nakon formiranja odmah krenula u reformu obrazovanja.

“Obrazovanje je neophodno uskladiti sa potrebama tržišta rada”, kazao je premijer i konstatovao da je “u radnom okruženju potrebno primjenjivo znanje, jer Vlada teži rastu ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta”.

“Izjavu lidera DPS-a Mila Đukanovića da se obrazovanjem uglavnom bave oni kojima to nije primarni poziv i da bi tim pozivom trebalo da se bave samo najbolji, prosvjetni radnici doživljavaju kao uvredu”, ocijenili su u Sindikatu prosvjete.

Čude se kako to Đukanović nije govorio dok je bio premijer, i pitaju ga gdje su on i njegova partija bili u prethodnih 30 godina i šta su učinili da bi se najkvaliteniji ljudi bavili obrazovanjem.

"Sindikat prosvjete ukazuje godinama da je država ostavila na marginama obrazovni sistem Crne Gore. Ne posvećuje joj dovoljno pažnje. I sada kriviti prosvjetne radnike za sve neuspješne reforme obrazovnog sistema Crne Gore, nije korektno prema ovim ljudima koji profesionalno obavljaju svoj posao i vaspitavaju buduće generacije", kažu u Sindikatu prosvjete.

Reagovale su i opozicione stranke. Pokret URA poručuje da je "izjava predsjednika DPS-a samo skidanje tereta odgovornosti sa vlasti koja je za gotovo tri decenije obrazovanje uspjela da sroza do dna”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG