Linkovi

Djukanović: Vladine mere daju rezultate


Predsednik Vlade Crne Gore Milo Djukanović na poslovnom ručku Američke privredne komore. Autor: Biro
Predsednik Vlade Crne Gore Milo Djukanović na poslovnom ručku Američke privredne komore. Autor: Biro
Vladine mjere na planu fiskalne konsolidacije počinju da daju rezultate i već na kraju godine očekuju se uštede u budžetu, koje će značiti niži deficit i smanjenu potrebu za zaduživanjem, saopštio je premijer Milo Đukanović na poslovnom ručku u organizaciji Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Đukanović je kazao da je Vlada predložila mjere štednje koje su morale dodirnuti i ono što su stečena prava možda najugroženijih struktura stanovništva.

‘Očekujemo da ćemo na kraju godine već imati uštedu u budžetu po tom osnovu koja će značiti smanjeni budžetski deficit i potrebu za zaduživanjem. Napravili smo i brojne druge poteze koji će voditi daljoj racionalizaciji javne potrošnje’, rekao je Đukanović na na poslovnom ručku u organizaciji Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Premijer je rekao da je Vlada krenula ofanzivno i na planu suzbijanja sive ekonomije, gdje, kako je ocijenio, postoji dosta prostora da se naprave određene racionalizacije u javnoj potrošnji, prije svega da se smanji potreba za zaduživanjem ali i da se urede odnosi na tržištu.

‘U prva dva mjeseca u ovoj godini ostvarili smo značajan napredak u pogledu ubiranja javnih prihoda, što je bolji rezultati od uporednog perioda prošle godine, kao i u odnosu na plan’, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima potencijal rasta koji može da je vodi ka onome što je evropski kvalitet života.

Jako važno je stati na pravi put. Crna Gora je danas na pravom putu i ona je lišena rizika da može, kao mnogo puta u istoriji, zabasati balkanskim bespućima i sebi nametnuti neke druge prioritete’, tvrdi Đukanović.

Vlada je, kako je saopštio, u vremenu globalne krize uspjela da sačuva sve ono što su dobre kondicije crnogorske ekonomije i društva za budući period u kojem se država može vratiti putevima dinamičnog ekonomskog rasta i razvoja.

"Period od 2009 i 2010. godine do danas jeste razdoblje stabilizacije crnogorske ekonomije i pokušaja da se u maksimalnoj mjeri racionalizuje potrošnja, smanji deficit i potreba za zaduživanjem", rekao je Đukanović.

On smatra da su velike šanse Crne Gore dalji razvoj saobraćajne infrastrukture, oblast proizvodnje hrane, energetike, industrije i turizma.
XS
SM
MD
LG