Linkovi

Đukanović: Moramo naći rešenje za KAP


Premijer Crne Gore, Milo Đukanović na konferenciji za novinare u Podgorici, 16. jul 2013.
Premijer Crne Gore, Milo Đukanović na konferenciji za novinare u Podgorici, 16. jul 2013.

Crnogorski premijer Milo Đukanović govorio o razlozima zašto je neophodno izmiriti troškove i restruktuirati Kombinat aluminijiuma Podgorica.

KAP je održivo preduzeće za koje se mora naći riješenje, ali to ne može biti brzo, kazao je danas na tročasnovnoj konferenciji za novinare posvećenoj najvećem crnogorskom preduzeću premijer Milo Đukanović. On je dodao da je spas Kombinata aluminijuma Podgorica imperativ za Vladu i naglasio da je ugovor o privatizaciji Kombinata dobar i da nije posljedica ni neznanja, ni korupcije.

Premijer Đukanović označio je neukom dilemu treba li sačuvati aluminijsku industriju ili se okrenuti izvozu električne energije koju taj nekadašnji gigant troši:

‘’Izvoz električne energije, industrijski neprerađene, isto je što izvoz stable iz šume. To je praksa kolonija koje se sirovinski eksploatišu jer su nesposobne da osmisle vlastiti razvoj’’.

Euforična je i kratkovida preporuka da se Crna Gora zbog izuzetne prirodne ljepote u budućem ekonomskom razvoju može osloniti na turizam i usluge:

‘’Stabilna i prosperitetna ekonomija mora biti dobro diverzifikovana i oslonjena na industrijske djelatnosti, posebno one koje su sirovinski utemeljene. Industrija aluminijuma u Crnoj Gori je takva’’.

Govoreći o ruskom partneru u Kombinatu aluminijuma, Đukanović je rekao da se ne radi o neprijatelju, nego o partneru koji nosi teret odgovornosti za realizaciju ideje ‘u koju vjerujemo’:

‘’U ovom slučaju-ideje da organizujemo uspješan biznis. Ako ga neodgovorno i pretjerano opteretimo, nećemo stvoriti problem samo njemu, nego i sebi. Strast kojom se obrušavamo na ruskog tajkuna ili bilo kog drugog investitora, pored njega pogađa i sve naše ljude koji direktno ili indirektno zavise od biznisa koji vodimo sa tim partnerom’’.

Odluke državnih organa koje se tiču perspektive ekonomskog i društvenog razvoja države moraju biti kompetentne i odgovorne, istakao je premijer:

‘’Zato takve odluke moraju biti donesene u skladu sa ustavnim principom podjele vlasti na mjestima na kojima se pretpostavlja više kompetentnosti, a manje politizacije’’.

Đukanović je naglasio da se nastali trošak KAP-a mora izmiriti, jer se ne može kamuflirati ili prenijeti na novog vlasnika. Zato je nužno restrukturiranje Kombinata, a fakturu za dugove mora platiti onaj ko je napravio, zaključio je premijer.
XS
SM
MD
LG