Linkovi

Direktor CIA sada označava Vikiliks kao "nedržavnu obaveštajnu službu"


Arhiva - Osnivač Vikiliksa Žulian Asanž govori sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu, 5. februara 2016. (REUTERS/Peter Nicholls/Files - RTSWBEI)

Šef špijunske službe SAD oštro je napao grupu koja razotkriva tajne, Vikiliks, u svom prvom javnom komentaru, ocenjujući je kao neprija obaveštajnu organizaciju koja ciljano šteti Sjedinjenim Državama onoliko koliko to čini i bilo koja teroristička organizacija.

"Vreme je da nazovemo Vikiliks onim što on zaista jeste - nedržavna, neprijateljska obaveštajna služba, koju često podržavaju akteri poput Rusije", rekao je u četvrtak direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), Majk Pompeo.

"On je značajno fokusiran na Sjedinjene Države dok traži podršku antidemokratskih zemalja i organizacija", dodao je, nazvavši veličanje Vikiliksa u nekim krugovima "zbunjujućim i krajnje zabrinjavajućim".

Pompeo je otišao tako daleko da je nazvao osnivača Vikiliksa "ljubimcem" terorističkih grupa, rekavši da su se članovi Al Kaide na Arabijskom poluostrvu (AQAP) nedavno zahvalio Asanžu na društvenm mrežama zbog "obezbeđenja sredstva u borbi protiv Amerikanaca na način koji AQAP ranije nije uviđala".

Pompeove ocene pred auditorijumom u Centru za strategijske i međunarodne studije u Vašingtonu su u saglasnosti sa ranijim komentarima iz američke obaveštajne zajednice.

Video (engleski jezik): Direktor CIA brani tajne obaveštajnog rada

CIA Director Defends Secrecy of Intelligence Work
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00
XS
SM
MD
LG