Linkovi

"Ćirilični džihadisti" zasebna jedinica u ID


Pripadnik Islamske države u sirijskom gradu Raki

Više od pet hiljada džihadista iz centralnoazijskih zemalja, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana, bori se za islamsku državu na Bliskom istoku.

Ti muslimani, koji govore ruski jezik, ne samo da imaju jednu od glavnih uloga, već su stvorili svoju zajednicu u područjima koja su pod kontrolom ekstremista. U stvari, kako prenose izvori, podižu svoju decu da budu druga generacija džihadista.

Reč je o drugog najvećoj grupi stranih boraca u Islamskoj državi. Broj džihadista iz centralne Azije i Rusije, koji se pridružio toj terorističkoj organizaciji, porastao je za čak 300 odsto od juna 2014. godine, navodi se u izveštaju njujorške Sufan grupe.

Dok se njihovi običaji, rasa i etnička pripadnost možda razlikuju, oni imaju barem jednu zajedničku osobinu po kojoj se razlikuju od ostalih džihadista - a to je da mogu da čitaju i pišu na ćirilici.

Većina takozvanih “ćiriličnih džihadista” živi blizu sirijskog grada Rake, de fakto prestonice Islamske države, u područjima u kojima su razvili svoje navike i običaje.

Stanovnici mogu da čuju molitve na ruskom, djeca uče matematiku i Kuran u školi na ruskom jeziku, koju vodi Abu Hanif Džamat iz Dagestana, dok supruge džihadista čak mogu da kupuju proizvode iz domovine u ruskoj prodavnici.

“Džihadisti koji govore ruski jezik su vema različiti od drugih kada je reč o disciplini i vojnoj obuci”, navodi sirijski aktivista Salem al-Hamud, uz ocjenu da oni zauzumaju važne položaje zato što su izdržljivi i zato što ne komuniciraju sa lokalnim stanovništvom. Takođe, kako navodi al-Hamud, ne mešaju se sa ostalim džihadistima zbog čega ih lideri Islamske države smatraju veoma snažnim i otpornim snagama.

XS
SM
MD
LG