Linkovi

Glumci glume "standardizovane pacijente"


Glumci glume "standardizovane pacijente"
Glumci glume "standardizovane pacijente"

Glumci najčešće nastupaju u pozorištima, u filmovima i na televiziji. Ali ima i drugačijih vrsta glumaca – na primer onih čija pozornica su medicinske ordinacije. Jednog takvog glumca pronašli smo u Školi za bolničare pri Univerzitetu države Merilend.

"Ovde osećam kao neke grčeve..." kaže Ted Bel glumi 55-godišnjeg pacijenta koji već tri meseca ima bolove u stomaku. Emili Tajrel je studentkinja Škole za bolničare.

Ja sam nastavnik i to mi se nekoliko puta desilo u školi“.

U stvari, Bel je penzionisani građevinski inženjer, a uloga pacijenta u medicinskim školama je njegova nova karijera. Zvanični naziv posla je „standardizovani pacijent“.

Za mene je to sjajan posao za penzionere koji radim u šest medicinskih škola u području Baltimora i Vašingtona“, kaže Ted Bel.

U tom području ima oko 700 standardizovanih pacijenata. Klinička direktorka na Univerzitetu države Merilend, Keti Skjavoni, kaže da je potražnja visoka.

To je uobičajeno u medicinskim školama. Sve medicinske škole u Americi i mnoge u svetu koriste standardizovane pacijente“, kaže ona.

Skjavoni kaže da je glumačko iskustvo poželjno, ali da to nije uslov, kao ni poznavanje medicine. Škole obezbeđuju svu obuku i honorare.

Mnogi su profesionalci, ali ja nikada nisam bio plaćen za drugu vrstu glume osim ove. Ipak, potrebna je izvesna sposobnost za glumu“, kaže Bel.

Profesionalni glumac Tom Vajat ipak ne smatra svoj dodatni posao glumom.

Koristim pomalo svoje znanje glume, ali kada ide dobro ja ne glumim već reagujem. Slušam šta govore studenti i prirodno i iskreno reagujem na to“, kaže Vajat.

Vajat i drugi standardizovani pacijenti ozbiljno pripremaju svaku ulogu da bi znali kako da odgovaraju na pitanja. Zapamtiti sve simptome i istoriju bolesti nije uvek lako.

Naročito kada ponekad glumim devet ili deset slučajeva nedeljno u raznim bolnicama i svi su različiti“, kaže Vajat.

Ali zadatak nije samo da se odglumi bolesna osoba. Posle pregleda glumci iznose studentima svoja zapažanja o njihovom ponašanju.

Uvek je dobro raditi sa standardizovanim pacijentima jer tako uvežbavate svoj proces razmišljanja i svoj način sužavanja dijagnoze, dok im postavljate pitanja“, kaže student Kurt Haspert.

Iako im je glavni zadatak da pomažu studentima pacijenti glumci uživaju u svojim ulogama.

Veoma sam zadovoljan. Kažu mi da im to pomaže, a meni je drago što time obučavamo dobre medicinare“, kaže Ted Bel.

Pošto je odglumio tri uloge Ted Bel se žurno uputio na sledeći posao, u drugoj medicinskoj školi.

XS
SM
MD
LG