Linkovi

Kinezi na kratko na Fejsbuku


Internet kafe u Pekingu juna 2009. pre nego što je vlada blokirala pristupe zapadnim vebsajtovima (arhiva)
Internet kafe u Pekingu juna 2009. pre nego što je vlada blokirala pristupe zapadnim vebsajtovima (arhiva)

Korisnici interneta u Kini danas su imali retku priliku da pristupe vebsajtu "Fejsbuk" i to zbog očiglednog softverskog gliča u vladinom opsežnom sistemu za cenzuru interneta.

Građani širom Kine javljaju da su u utorak ujutru imali pristup toj društvenoj mreži, a zaposleni u redaciji Glasa Amerike u Pekingu, kažu da su se ulogovali na Fejsbuk koristeći prefiks "https", koji služi za pristup vebsajtovima sa sigurnom internet konekcijom, a ne uobičajeni "http".

Stiven Milvord, urednik sajta TechInAsia.com je u izjavi za Glas Amerike rekao da su ovakve privremene “rupe” uobičajene u tzv. “Kineskom protiv-virusnom zidu”, koji zabranjuje pristupe popularnim zapadnim vebsajtovima kao što su “Fejsbuk”, “Tviter” i “Jutjub”. Milvord međutim dodaje da su to samo prolazne greške u sistemu i da je malo verovatno da je vlada trajno dozvolila pristup tim sajtovima.

Naši dopisnici kažu da je “Fejsbuk” kasno posle podne po lokalnom vremenu i dalje bio dostupan, međutim na “Tviteru” su se pojavile brojne poruke u kojima se navodi da je “Fejsbuk” ponovo blokiran.

Kina je zemlja sa najbrojnijom populacijom koja koristi internet, a kineska vlada objašnjava svoju politiku internet cenzure ističući da je ona namenjena za održavanje društvene stabilnosti kao i za sprečavanje širenja lažnih glasina i neprikladnih dokumenata.

Oko polovine od otprilike 500 miliona internet korisnika u Kini koristi popularne lokalne mikroblog servise, poznate kao “vejbos”, koje vladini službenici mogu lako da kontrolišu.

Informatičari i oni koji se malo više razumeju u kompjutere, često uspevaju da zaobiđu blokade i da pristupe stranim vebsajtovima putem “VPN”-a, virtuelne privatne mreže, koji preusmerava protok informacija internetom preko eksternih servera dok u isto vreme ne objavljuje istoriju internet pretraga.

Milvord još dodaje da i uprkos cenzuri, u Kini verovatno ima oko 700 hiljada korisnika “Fejsbuka”.

Pristup “Fejsbuku” je u Kini zabranjen 2009, pošto su aktivisti, Ujguri, preko te društvene mreže pozivali na proteste u severozapadnoj oblasti Šinđijang.

Nadležni iz kineske vlade su izjavili da blokadom “kažnjavaju” kompaniju iz Kalifornije jer je poslužila kao platforma za, kako su naveli, pokret za nezavisnost Šinđijanga.

Izvršni direktor i osnivač “Fejsbuka” Mark Zakerberg je u poslednje vreme nekoliko puta posetio Kinu, a posle njegovog odmora u Šangaju prošlog meseca, pojavile su se glasine da je tom prilkom pokušao da vrati “Fejsbuk” na kinesko tržište.

Zakerberg je već izrazio zainteresovanost za poslovne odnose sa Kinom, rekavši jednom prilikom “kako možete da povežete ceo svet ako zanemarite 1,6 milijardi ljudi?"

XS
SM
MD
LG