Linkovi

Danska osujetila teroristički napad


Policija patrolira ispred zgrade u Herlevu, zapadnu od Kopenhagena, posle hapšenja četvorice osumnjičenih.

Danska obaveštajna služba je saopštila da je uhapsila četiri osobe povezane sa „međunarodnim terorističkim mrežama“, koje su pripremale „skori“ teroristički napad na list „Jilands-posten“.

Taj danski list je meta napada od 2005, kada je objavio sporne karikature proroka Muhameda. Šef obaveštajne agencije, Jakob Šarf, opisao je uhapšene kao „islamske ekstremiste“. Šarf u saopštenju navodi da su osumnjičeni planirali da prodru u sedište lista u Kopenhagenu i „pobiju što veći broj ljudi“.

Danski zvaničnici su saopštili da su uhapšeni Tunižanin star 44 godine, muškarac rođen u Libanu star 29 godina, Iračanin koji je zatražio azil i četvrti osumnjičeni čije poreklo još nije razjašnjeno. Trojica uhapšenih žive u Švedskoj.

Policija u Švedskoj je uhapsila i petog osumnjičenog, švedskog državljanina tuniskog porekla, za koga se veruje da je učesnik zavere.

Danski premijer Lars Leke Rasmusen – kako prenosi agencija „Asošijeted pres“ – izjavio je da ga je vest o hapšenju „šokirala“, ali da teroristi neće da nateraju zemlju da menja svoj sistem vrednosti. Osumnjičenima će sutra na sudu biti pročitana preliminarna optužnica za pokušaj izvođenja terorističkog napada.


XS
SM
MD
LG