Linkovi

Demokrate prekinule protest u Kongresu


Demokratski zakonodavci na stepenicama ispred zgrade Kongresa posle okončanja protesta

Demokratski zakonodavci su posle više od 24 sata okončali protest, u okviru kojeg su zahtevali usvajanje zakona o kontroli oružja. Republikanci koji čine većinu u Predstavničkom domu Kongresa prethodno su uspeli da prekinu rad tog tela do 5. jula. Demokratski kongresmeni su su od juče blokirali govornicu Predstavničkog doma, sedeći na podu i zahtevajući usvajanje zakona o kontroli oružja, čemu se republikanci protive.

Inicijator protesta je bio kongresmen iz savezne države Džordžije Džon Luis, heroj pokreta protiv rasne diskriminacije Afroamerikanaca, u kantinama i drugim javnim mestima 1960-ih godina.

Napada se one koji se zalažu za poboljšanja zasnovana na zdravom razumu . Kritikuju se razuma rešenja, a opstrukcije se hvale i veličaju. Njutaun. Aurora. Čarlston. Orlando. Gde je prekretnica? Da li smo mi slepi?"

Kada su demokrate odbile da se raziđu republikanci su ugasili mikrofone i prekinuli direktan prenos. Demokratski kongresmeni su nastavili da izražavaju svoje negodovanje postavljanjem video sa mobilnih telefona na Fejsbuku, što je preuzimala kablovska televizija Si- Spen koja pokriva aktivnosti u Kongresu.

I dok je protest demokrata dobijao na intenzitetu Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan je pozvao članove da pristupe glasanju o nekim drugim merama.

"Razumem da članovi Doma imaju različito mišljenje o politici i da traže da izraze svoje mišljenje. Ali se istovremeno nadam da će procedura i diskusija biti sprovedena dostojanstveno u skladu sa protokolom ove uvažene ustanove kojoj svi pripadamo.”

Demokrate nisu prihvatile poziv predsedavajućeg i nastavili su protest uzvikujući “Nema zakona, nema pauze” mašući posterima sa imenima žrtava oružanih napada.”

XS
SM
MD
LG